Soud legalizoval obchod s poslaneckými hlasy

Praha – Rozhodnutí Nejvyššího soudu o ukončení stíhání exposlanců ODS má dva závěry: je nutné zúžit poslaneckou imunitu a kupčení s křesly v dozorčích radách neposlanců může být stíháno. Tak hodnotí závěr kauzy Jiří Skuhrovec, který spolupracuje s Nadačním fondem proti korupci a je spolutvůrcem projektu zIndex.cz, který známkuje zadavatele veřejných zakázek.

Tři bývalí poslanci ODS, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř, nemohou být dle rozhodnutí Nejvyššího soudu stíháni, protože v dané době měli poslaneckou imunitu, která se vztahuje na jejich veškerá jednání týkající se výkonu mandátu. Bývalý premiér Petr Nečas však bude moci být stíhaný.

Podle Skuhrovce je tak nutné co nejdříve imunitu omezit: „svým rozhodnutím soud totiž prakticky legalizoval obchod s poslaneckými hlasy. Přijetí igelitky s pětitisícovkami výměnou za zdvihnutí ruky či složení mandátu, by při obdobném výkladu mohlo být chráněno stejně dobře."

Skuhrovec oceňuje, že je zde alespoň jedna strana, která může být stíhána, ale má to háček. Koupí-li si poslance pro podporu zákona jiný poslanec, bude celá transakce legální, neboť všechny strany budou chráněny imunitou.

Co se týče obsazování dozorčích rad veřejných podniků bývalými politiky, jedná se dle studie zIndex.cz o velmi častý problém i na nižší úrovni např. v městských firmách, kde dochází po volbách k čistkám ve vedení. Zde je však možné tuto formu úplatku stíhat, neboť se nemůžou ohánět imunitou.

„Jedním dechem je však nutno zdůraznit, že každý politik v dozorčí radě není zloděj," upozorňuje Skuhrovec s tím, že i někteří politici v radách mají své místo, jsou-li kvalifikovanými pro daný obor.

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
Petr Nečas

Trapas u soudu: V kauze poslaneckých trafik dorazil pouze jeden z 10 svědků

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se omluvili z dnešního jednání pražského obvodního soudu, kde měli vystupovat jako svědci v kauze tzv. trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů. Z deseti svědků dnes přišel jen někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin, který odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar.

Více souvisejících

Ivan Fuksa Korupce

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy