Vlček v pátek po čtrnácti letech opustí sněmovnu

Praha - Čtrnáct let byl Miloslav Vlček (ČSSD) poslancem, od srpna 2006 navíc zastával třetí nejvyšší ústavní post v zemi, byl předsedou Poslanecké sněmovny. K 30. dubnu však rezignuje na své funkce, odchází ze sněmovny a nebude kandidovat v nadcházejících volbách, vaz mu zlomila dotační aféra.

Vlčkovu rezignaci oznámil minulý týden předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na tiskové konferenci během mítinku strany v Ostravě. Vlček se vzdal poslaneckého mandátu a nebude kandidovat ani do nadcházejících sněmovních voleb. V čele sněmovny by ho měla nahradit první místopředsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Vlčka mohl vystřídat i Lubomír Zaorálek (ČSSD), aby nejvyšší post zůstal zástupci stejné strany, ten to však odmítl s tím, že se o křeslo nebude handrkovat.

Vlček se k tomuto kroku odhodlal poté, co přiznal porušení zákona při vracení milionové půjčky. Částku 1,1 milionu vrátil před pěti lety v hotovosti, už tehdy ale platil zákon o omezení hotovostních plateb nad půl milionu korun. Šéf sněmovny však tvrdil, že v době poskytnutí půjčky ještě neexistovala podmínka bezhotovostního styku při transakcích nad půl miliónu korun. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná.

Po volbách v roce 2006 se Vlček stal předsedou Poslanecké sněmovny. Jeho volba měla být dočasná, aby se odblokovala sněmovna, kde proti sobě stály dva rovnocenné bloky pravice a levice, každý se stovkou poslanců. V závislosti na tom, jaká vznikne vládní koalice, se post šéfa sněmovny měl definitivně obsadit. V této souvislosti zdroje z Lidového domu i politologové hovoří o tom, že Vlčkův konec může být i msta předsedy ČSSD Paroubka za to, že se odmítl vzdát křesla předsedy dolní komory. Usednout do něj totiž měl právě Paroubek. Vlček kritizoval svoji stranu i ODS, že o střídání jednají za jeho zády, předsedou sněmovny nakonec zůstal.

Vlček nebyl v politice nováček, mezi červnem 2002 a březnem 2003 a poté od prosince 2005 byl místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD. Byl také členem vyšetřovací komise pro zjištění skutečnosti v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci společnosti CME proti České republice, členem dozorčí rady České konsolidační agentury, členem a předsedou dozorčí rady společnosti ABA a členem a místopředsedou rady Státního fondu pro životní prostředí. Je členem čestného předsednictva Nadačního fondu Pro srdce Hané.

V 80. letech byl členem KSČ, v roce 1993 vstoupil do ČSSD. O tři roky později byl za sociální demokracii zvolen do Poslanecké sněmovny. Poslancem zůstal i po volbách v letech 1998, 2002 a 2006.

Postupně pracoval v zemědělském výboru sněmovny, ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, v rozpočtovém, organizačním výboru a několika podvýborech. V roce 2006 byl na necelých 5 měsíců předsedou rozpočtového výboru.

Před vstupem do politiky pracoval jako zástupce ekonoma v zemědělském družstvu a pak na Finančním úřadě v Konici.

Vlček se narodil 1. února 1961 v Konici na Prostějovsku. Po vyučení v oboru traktorista mechanizátor, studoval na střední odborné škole se zaměřením agronomie v Prostějově a poté získal titul inženýr na provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně.

Miloslav Vlček je podruhé ženatý, z prvního manželství má devětadvacetiletého syna Jakuba a o dva roky mladší dceru Karolínu, se současnou manželkou má syna sedmiletého Miloslava a čtyřletou dceru Terezu.

Související

Miloslav Vlček /ČSSD/

Sobotkův poradce bere 450 na hodinu. Kdo to je?

Praha - Předseda strany ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka zaměstnává bývalého sociálnědemokratické předseda sněmovny Miloslava Vlčka. I přesto, že pro něj pracuje jako externí poradce a podle informací práva smlouva počítá s 90 hodinami měsíčně, za své služby bere neuvěřitelných 450 korun na hodinu.
Miloslav Vlček

Vlček chce vyměnit sněmovnu za Senát

Praha - O křeslo senátora za ČSSD bude v příštích volbách usilovat bývalý předseda sněmovny Miloslav Vlček, potvrdil v sobotu Mediafaxu. Na okresní konferenci strany pro jeho nominaci hlasovalo 39 delegátů, tedy asi 70 procent přítomných.

Více souvisejících

Miloslav Vlček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy