Čistky pokračují: Fischer vyhodí 22 lidí. A ještě jedna velká změna

Praha - Ministru financí Janu Fischerovi zbývá ve funkci několik posledních týdnů, ale plánuje rázný krok. Je odhodlaný provést velké škrty ve vedení státních firem, které pod něj spadají, informuje iHned.cz.

Z dozorčích rad a představenstev podniků, kde spravuje ministerstvo stoprocentní podíl, má bez náhrady skončit do konce roku 22 lidí. U těchto firem, jako je například vlastník ropovodů MERO či prodejce pohonných hmot ČEPRO, má možnost členy vedení přímo odvolat.

"Chceme zvýšit efektivnost a fungování dozorčích rad a představenstev," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Fischer. Zároveň prohlásil, že k tomu má svolení premiéra Jiřího Rusnoka, s nímž kroky průběžně konzultuje.

Jan Fischer chystá i další změnu. Na stole jsou nová pravidla, podle kterých se do řídících funkcí budou kandidáti obsazovat. Budou muset splnit požadavky na vzdělání či praxi. Podle něho to zabrání tomu, aby do vedoucích orgánů firem nebyli dosazováni lidé bez kvalifikace jen na základě politických vazeb.

Podle Lubomíra Zaorálka /místopředseda ČSSD/ by žádný ze stávajících ministrů neměl dělat jakékoli personální změny. "Na stanovy a fungování státních podniků se chceme zaměřit. Nepřál bych si, aby to řešil někdo dřív, než přijde vláda s mandátem z voleb," domnívá se Zaorálek. A obdobné stanovisko má i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Dodal ale, že nezná podrobnosti plánu ministra financí v demisi a snaha o úspory může být dobrý nápad.

Fischer je přesvědčen, že jeho postup je správný. "K takovému rozhodnutí není potřeba mít politický mandát. Je to manažerské rozhodnutí," míní.

Čistky Rusnokovy vlády jsou ve středu pozornosti už od samotného vzniku úřednického kabinetu. "Domnívám se, že tato vláda jedná velmi rychle a bez toho, že by požádala o vyslovení důvěry, by to podle mě dělat neměla," uvádí pro CT24 Josef Stracený z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Přesto v rychlých akcích není jediná. "Tady je nutno říci, že samozřejmě každá vláda po svém nástupu dělá personální změny a žádná vláda nečeká na získání důvěry," oponuje Petr Just, politolog z Metropolitní univerzity Praha.

Současná vláda není jediná, která krátce po svém jmenování rozsáhlé personální čistky provádí. Během jednoho měsíce od jmenování vyměnila vláda Petra Nečase 32 náměstků a další změnili resorty nebo získali nové funkce (například bývalý první náměstek zdravotnictví Marek Šnajdr se stal poslancem). "Rekordmanem" se stal ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který odvolal všechny své dosavadní náměstky. 

Topolánkův kabinet v roce 2006 brzy po svém jmenování také začal s razantními výměnami. Kromě výměny náměstků rychle stihl zasáhnout i do fungování dalších organizací. Za zhruba měsíc svého vládnutí například odvolal ředitele civilní rozvědky Karla Randáka, šéfa hmotných rezerv Jana Žižku nebo vládního zmocněnce pro lidská práva Svatopluka Karáska. Vyměnil pět ze sedmi členů řídícího výboru Českých drah. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek začal měnit zástupce státu ve správních radách zdravotních pojišťoven. Zpět do funkce vrátil například šéfa Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Jana Černého, kterého sesadil předchozí ministr David Rath (ČSSD), dodává web CT24.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy