Peake odkryla další informace o Nagyové: Měla pod palcem úplně všechno. Čtěte

Praha - Karolína Peake se půl roku po svém odchodu z vrcholného politického života rozpovídala, jak to chodilo ve vládě za Petra Nečase, a zejména za Jany Nagyové. Ta měla prý pod palcem úplně všechno a Peake, která měla kancelář přímo v sídle vlády ve Strakově akademii, tak mohla denně pozorovat, co vše se tam odehrává.

Jana Nagyová, která za Nečase sloužila jako ředitelka kabinetu, měla být podle Peake údajně ústřední postavou celého dění, která se nakonec vymkla kontrole. Bývalá vicepremiérka navíc tvrdí, že Nagyová si ve svém jednání počínala dost neomaleně.

Peake prý Nagyovou brala pouze jako šéfku Nečasova sekretariátu, a když už se na ni musela obrátit s jakoukoliv prosbou či žádostí, odkazovala ji na svého tajemníka, který byl na její úrovni. To prý však Nagyová brala jako urážku.

Peake byla ale zřejmě odvážnější, než jiní ministři: "Šli na to chytřeji než já a stáli na ni frontu," sdělila bývalá předsedkyně strany pro čtvrteční Magazín Dnes. Našla se však i jedna výjimka, která Nagyovou ignorovala. Tím dotyčným měl být exministr financí Miroslav Kalousek.

Sama Peake ale nepopřela, že by s Nagyovou mívala rozpory a konflikty. "Trvala na tom, že pokud premiérovi potřebuju něco sdělit, mám to sdělit jí, ne jemu. Považovala jsem to za absurdní," svěřila se Peake.

Ministryně na osm dní

Peake se také domnívá, že za jejím rekordním odvoláním z čela resortu obrany může stát Jana Nagyová. Je údajně totiž možné, že pravým důvodem celé situace bylo odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka. Následně prý mohla Nagyová tlačit na expremiéra Nečase, který Peake z čela resortu odvolal a ta se vrátila na pozici místopředsedkyně vlády.

"Měla obavy z mé samostatnosti. Měla jsem asi dva rozhovory s Janou Nagyovou a v jednom mi vytkla, že jsem příliš samostatná," povzdechla si Peake a dodala, že Nagyová tehdy zneužívala vojenské zpravodajství ke sledování premiérovy manželky a obávala se, že by na to Peake z pozice ministryně obrany mohla přijít.

Exministryně se také domnívá, že o veškerém jednání Nagyové musel Petr Nečas dobře vědět. "Velmi dobře věděl, co ona dělá. Generálové Páleník a Kovanda by se nikdy nechovali tak podřízeně vůči Janě Nagyové, kdyby jim Nečas nedával jasně najevo, že ten, kdo jí nebude po vůli, má problém s ním," tvrdí Peake pro čtvrteční Magazín Dnes.

Peake také naznačuje, že na ni Nagyová mohla jednoduše žárlit. Šířily se prý totiž drby o tom, že Nečas s Peake spolu něco mohli mít. "Musela jsem se tomu smát, prý mě kvůli tomu nenáviděla, ale já se zdráhám tomu věřit," tvrdí Peake.

Související

Více souvisejících

Karolína Peake Jana Nagyová Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy