Jak zatočit s gamblery: Poslanci chtějí omezit výhry i vklady

Praha - Skupina téměř 60 poslanců z různých stran předložila ve Sněmovně novelu loterijního zákona, která má omezit výhry i vklady na videoloterijních terminálech a také posílit pravomoci obcí nad těmito hracími přístroji. Pod novelou loterijního zákona jsou podepsáni poslanci z klubů ANO, TOP 09 a Starostů, KDU-ČSL, sociálních demokratů i Úsvitu. Podepsal ho i předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Podle spoluautora novely Matěje Fichtnera z hnutí ANO stanovuje novela limity pro videoloterijní terminály tak, aby byly shodné s klasickými výherními hracími přístroji. Například nejvyšší možná prohra za jednu hodinu hry na videoloterijním terminálu by měla činit u terminálů v hernách 2000 korun. Naopak nejvyšší možná výhra na VLT v herně by představovala 750 korun a v kasinu 50.000 korun.

Předloha má současně posílit pravomoci obcí. Jde o to, že dosud vydaná povolení na některé videoloterijní terminály by skončila do tří měsíců od účinnosti zákona, a to bez nutnosti správního řízení na ministerstvu financí. Šlo by o povolení na terminály v těch místech, kde je zakazuje obecní vyhláška.

Předkladatelé připouštějí, že zákon může ve svém důsledku snížit odvody z loterií. Na druhé straně uvádí, že novela může omezit sociálně patologické jevy související s hráčstvím a může i snížit náklady z nich vyplývající.

Závislost na hraní neboli gamblerství se dá rozdělit do několika typických fází; první z nich se někdy nazývá "období vyhrávání" - gambler nevykazuje zatím žádné znaky patologie, má pocit, že se nic neděje, hraje v poklidu a zdánlivě má pocit, že vyhrává. Zatím se ale blíží druhá fáze, období "prohrávání" - kdy nabývá příznaků choroby, přesněji chorobné závislosti na hraní. Typické pro přechod k tomuto druhému je období prodlužování času, který člověk u hry tráví; gambler je mnohem častěji v herně a déle tam zůstává. Při tom si nedokáže poručit se hrou skončit a odejít. Dalšími příznaky bývá přemlouvání sebe sama, že to jde dobře, bezdůvodný optimismus a stálé zvyšování sázek.

Posledním obdobím, kdy dochází ke ztrátě sebekontroly a znaky patologie se prohlubují, je období "ztráty kontroly". Závislost na hracích automatech, kartách či ruletě v této fázi přebírá otěže nad celým životem hráče a jedinou cestou ven je v případě takto pokročilého případu gamblerství už jen léčba, píše server sazej.com.

V naší republice je odhadem více než sto tisíc patologických hráčů. Těch, kterým to sice ztěžuje život, ale ještě nepropadli hazardu úplně a nacházejí se někde na počátku závislosti, je zřejmě kolem 300 000. Jsou to podnikatelé i zaměstnanci; typické je, že většina gamblerů je normálně pracujících, jak píše K. Nešpor. Nejvíce se u nás projevuje závislost na hracích automatech, na kterých hráči také utratí zdaleka nejvíce peněz.

Související

Lidé volí v prezidentských volbách.

Sázkové kanceláří hlásí rekord. Češi prosázeli ve volbách prezidenta přes půl miliardy

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám ve čtvrtek na twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Více souvisejících

sázení Hrací automaty zákony

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy