Exministr Fischer se vrátil do CE Group, její majitel za něj platil dluhy

Praha - Exministr a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer opět získal práci v energetické skupině CE Group. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Majitel skupiny Ladislav Dráb zaplatil milionové dluhy za Fischerovu prezidentskou kampaň. Financováním kampaně se zabývala policie, ale korupci ani jinou trestnou činnost neodhalila.

Fischer v CE Group krátce pracoval v roce 2013, než se v červenci ujal postu ministra financí v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. "Já už jsem týden zaměstnán ve stejné pozici, ve stejné kanceláři, takže návrat se vším všudy," řekl Fischer Radiožurnálu. Média spekulovala, že se Fischer vrátí do funkce v Evropské bance pro obnovu a rozvoj, Radiožurnálu ale exministr řekl, že nedostal žádnou konkrétní nabídku.

Někdejší premiér úřednické vlády z let 2009 až 2010 odešel kvůli účasti v loňských prezidentských volbách z místa viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Pak ale z volby nečekaně vypadl již v prvním kole.

Následně začal pracovat pro CE Group, jejíž majitel Dráb uhradil dluhy v řádu milionů korun, se kterými se Fischer ještě půl roku po volbách potýkal. Fischerovi se podařilo dluhy splatit až několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty, a to krátce po oznámení, že se stane ministrem.

Časová souvislost přinášela otázky, které žádný z dárců nechtěl pro loni pro Hospodářské noviny komentovat. „Nelíbí se mi, že má někdo jistý post a najednou to jde, najednou peníze chodí. Vytváří to korupční podezření," řekl například v červenci 2013 senátor Miroslav Antl.

Server Lidovky.cz loni zaslal Janu Fischerovi seznam deseti otázek, na které by měl odpovědět, pokud chce vyvrátit podezření, že mu donátoři zaplatili dluh proto, aby pro sebe získali nějakou výhodu. Šlo především o Ladislava Drába, který nevysvětlil, proč 4,24 milionu korun vložil na Fischerův transparentní účet v hotovosti. Jinými slovy, proč místo dosledovatelného bezhotovostního převodu přinesl peníze v tašce.

Otázky, na které nechtěl Jan Fischer odpovídat:

1.) Ptal jste se Ladislava Drába na původ peněz, které přinesl v hotovosti a vložil je na Váš účet?

2.) Zajímal jste se o to, proč peníze na účet nepřevedl bezhotovostně?

3.) Proč dar nebyl na transparentním účtu řádně označen tak, jak to předpokládá zákon, ale pouze zkratkou KCPH?

4.) Ladislav Dráb v březnu prohlásil: "Dám dohromady ještě nějaké lidi a Janu Fischerovi finančně pomůžeme." Víte, o jakých lidech mluvil? Znáte jejich jména?

5.) Jste si tedy stoprocentně jistý, že oněch 4,24 milionu korun patřilo Ladislavu Drábovi?

6.) Necháte tuto věc prověřit Finančně analytickým útvarem, který pod Vás spadá?

7.) Pokud se prokáže, že peníze mají nejasný původ, vrátíte je?

8.) Firmy Ladislava Drába chtějí dotáhnout miliardový byznys se státem (zásobník zemního plynu na Vysočině). První ze smluv byla podepsána v době Vaší úřednické vlády. Angažoval jste se v této věci osobně?

9.) O využívání tohoto zásobníku bude nejspíš rozhodovat vláda Jiřího Rusnoka. Jak v této věci budete hlasovat?

10.) V médiích jste společně s Jiřím Rusnokem prohlásili, že před oficiálním oznámením Vaší nominace na post ministra financí jste 3-4x sešli. Kdy a kde jste se setkali poprvé? A kdo první schůzku inicioval?

Jenže ani Fischer, ani Dráb odpovídat nehodlali. Dotazy na financování kampaně ministerstvo zakázalo. Mluvčí tehdy jen vydal prohlášení, že k situaci nic víc neřekne, čímž pokládá celou záležitost za uzavřenou.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 24 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy