České ministerstvo zahraničí aktuálně nepřipravuje pracovníků ambasády na Ukrajině

České ministerstvo zahraničí aktuálně nepřipravuje stažení rodinných příslušníků pracovníků velvyslanectví na Ukrajině či přímo jejích zaměstnanců. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí resortu Lenka Do. K dění na Ukrajině se každodenně na ministerstvu schází pracovní skupina, která situaci průběžně vyhodnocuje.

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny. Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odjede jich asi polovina. Evropská unie se podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella k podobnému kroku zatím nechystá. Ukrajina označila rozhodnutí USA za předčasné a přehnané.

"Co se týče případného stažení rodinných příslušníků pracovníků naší ambasády, či rovnou vyslaných pracovníků, toto MZV ČR zatím v tuto chvíli nepřipravuje," uvedla Do.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pátek novinářům řekl, že Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině. Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) Česko věří v mírové zakončení krize. Šéfka resortu potvrdila, že ČR daruje Ukrajině dělostřeleckou munici ráže 152 milimetrů.

Lipavský se dnes v Bruselu účastní prvního zasedání s unijními kolegy, kde chtějí šéfové diplomacií probrat poslední vývoj kontaktů s Ruskem a koordinovat společnou pozici s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.

Související

Kosovo

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu

Česko má poprvé jmenovaného velvyslance v Kosovu. Bude jím Bohumil Mazánek, který působil jako bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d'affaires v Thajsku. Uvedlo to Ministerstvo zahraničí v dnešní tiskové zprávě. 
Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Prioritou české zahraniční politiky je kromě Ukrajiny i Indie. MZV popsalo cíle nových konzulátů

Mluvčí českého Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake pro EuroZprávy.cz vyčíslil, kolik stojí provoz některých zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Dopady vládního návrhu sankčního balíčku na chod zahraniční diplomacie prozatím nejsou známé. Česká diplomacie nicméně hraje důležitou roli v boji proti ruské agresi. Podílí se na různých opatřeních, která efektivně působí vůči nelegální činnosti Moskvy. Nově mezi nimi je například zápis patriarchy Kirilla na sankční seznam ČR. Čeští diplomaté se podíleli mimo jiné na vyloučení Ruské federace z Rady Evropy.  

Více souvisejících

velvyslanectví ministerstvo zahraničí Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy