Horáček se vrací do politiky? Po neúspěšné prezidentské kampani má plán

Neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček zvažuje svou kandidaturu do Senátu, i když po prezidentské volbě prohlásil, že politice nemá co nabídnout. Stanovil si několik podmínek, které přibližuje v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Na rozdíl od prezidentské kampaně by ale tentokrát nerad kandidoval jako nezávislý, protože by v senátu nic nezmohl. Kvůli tomu si stanovil několik podmínek. „Musel bych mít podporu více politických stran. Nechtěl bych kandidovat v Praze, kde je kvalitních kandidátů dostatek. A nechtěl bych být v Senátu jen do počtu,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Velký problém současné české společnosti vidí v kultuře. „Chybí tady k ní větší respekt. Ministr kultury je vždy vnímán jako ta nejslabší pozice ve vládě. Kulturní instituce mají obrovské problémy v komunikaci s ministerstvem,“ říká Horáček.

Případnou kandidaturu na senátora ještě nepodepsal, kvůli časové náročnosti, protože nastupuje na vysokou školu. „Ovšem ne jako učitel, ale jako student. Zvládl jsem přijímací řízení na dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Doufám, že by to mohlo inspirovat i někoho jiného. To, že máte více let, neznamená, že jste na odpis. Ani když vám to okolí naznačuje a v práci vás už nechtějí,“ dodal Horáček.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Michal Horáček Senát ČR prezidentské volby 2018 senát politika Česká republika

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy