Jiří Čunek se nechce vrátit do čela KDU-ČSL. Vedení strany poslal řízný vzkaz

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) nyní na kandidaturu na předsedu lidovců nepomýšlí. Nového předsedu strany budou lidovci volit na celostátní konferenci 25. ledna v Praze. Současný předseda KDU-ČSL Marek Výborný z pozice odejde z rodinných důvodů.

"V tuto chvíli to úplně nevidím, protože jsem zatím přesvědčený, že mé vidění a provádění politiky je odlišné od toho, jak většina současných poslanců a vedení strany vidí svou budoucnost a především konkrétní kroky. Vstoupit tam by bylo asi kontraproduktivní, ale uvidíme, jaký bude vývoj, samozřejmě to nemůžu úplně zavrhnout, ale v tuto chvíli vůbec o kandidatuře neuvažuji," řekl Čunek pro ČTK.

Zatím také není nikdo, komu by vyjádřil podporu. Čunek stál v čele lidovců v letech 2006 až 2009.

Lidovci by podle něj měli stát na vlastních nohou. "Dobré pro stranu, pro každou stranu, především pro lidovce, je stát na vlastních nohou. Dělat vlastní politiku a nevěnovat tolik času neustálé diskusi s ostatními malými stranami o tom, jak se sloučit a být silnější. Buď ať udělají jednu stranu a nematou voliče, anebo ať jdou každý samostatně a snaží se oslovit voliče tím, že pro ně budou zajímaví," uvedl Čunek. Lidovci by podle něj měli setrvat na své konzervativní politice. "To znamená, v jednoduchosti je síla," uvedl Čunek.

Zájem o kandidaturu na předsedu strany již dříve oznámili současný místopředseda a šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský, nevyloučil ji ani bývalý lidovecký místopředseda a nynější poslanec Marian Jurečka. O předsednickou funkci se nebude ucházet dlouholetý šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Související

Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Jiří Čunek KDU - ČSL Zlínský kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy