MPSV chystá novou komisi, má najít budoucí model financování dlouhodobé péče

Ministerstvo práce chystá novou komisi podobnou té důchodové, která by se měla kvůli stárnutí společnosti shodnout na budoucím modelu financování dlouhodobé péče. V týmu by měli zasedat zástupci politických stran, krajů, obcí, poskytovatelů péče i akademici. Pracovat by měli začít v lednu.

Novinářům to dnes řekla náměstkyně ministerstva práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD). Výdaje na péči kvůli stárnutí výrazně rostou. Služeb je navíc nedostatek.

Rozpočet musí kopírovat ekonomiku a sledovat nejnutnější potřeby lidí. Na MPSV chceme ušetřit 80 mil. Naopak chceme investovat do sociálních služeb (přidat personálu a investovat do výstavby domovů pro seniory) a přídavků na děti pro pracující rodiny s dětmi a samoživitelky.

— Jana Maláčová (@JMalacova) September 22, 2020

"Ministerstvo práce chce udělat od ledna komisi podobnou důchodové, která by se měla domluvit na řešení, jak se budou do budoucna financovat sociální služby. Systém je v současné době neudržitelný. Všichni si to uvědomujeme. Pokud bude shoda, tak by nová vláda mohla začít pracovat na změně legislativy," uvedla náměstkyně.

Život v Česku se prodlužuje. Podle demografů je největší změnou přibývání lidí ve vysokém věku. V zemi na konci loňska žilo podle údajů Českého statistického úřadu přes 64.000 lidí nad 90 let, v roce 2010 jich bylo 32.800. Osob nad 80 let bylo na konci loňska 441.100, v roce 2010 pak 386.500.

Komise by měla debatovat o podílu státu, krajů a obcí i klientů na financování. Jednou z možností by mohlo být případné veřejné pojištění na dlouhodobou péči. Dalším zdrojem by mohlo být přesměrování části peněz z jiného pojištění či z daní, upřesnila náměstkyně.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb připravila studii o dlouhodobém pojištění. Propočítala několik variant. Zaměřila se na veřejný fond či na veřejné dobrovolné pojištění dlouhodobé péče. "Nebudeme nic preferovat. Chceme jen vyložit karty," uvedl spoluautor studie Martin Potůček. Podle něj by ale bylo ideální, kdyby pojištění dlouhodobé péče bylo "dalším pilířem důchodového systému".

V Česku se odvádí zdravotní a sociální pojištění. Důchodový systém se skládá z veřejného pilíře a ze soukromého spoření. Podle expertů není beze změn udržitelný. O návrhu reformy penzí jednalo několik komisí, zatím bez výsledku. Premiér Andrej Babiš (ANO) před pár dny řekl, že jeho vláda penzijní reformu připravit nejspíš nestihne. Babišův kabinet reformu důchodů přitom uvedl ve svém programu jako první ze šesti hlavních priorit. V textu napsal, že chce v důchodové reformě "konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí".

Podle náměstkyně ministerstvo práce zatím žádný model financování dlouhodobé péče nenavrhuje. Vyčkat chce na shodu expertů z nové komise. "Jako ministerstvo práce se přikláníme k německému modelu. Jednalo by se o připojištění ze strany státu. Otázka je, zda by bylo samostatné, nebo spojené se zdravotním pojištěním," uvedla náměstkyně. Podle ní "ne každý má na komerční připojištění".

Podle předsedy komise České asociace pojišťoven pro produkty dlouhodobé péče Vladimíra Bezděka pojišťovny zatím pojištění pro případ nesoběstačnosti a péče v Česku nenabízejí. Před lety to zkusily dvě instituce. "V té době se nezdálo, že by produkt měl pozitivní komerční ohlas. Situace za posledních deset let nabrala ale dynamický vývoj. Latentní problémy vyhřezly na povrch," uvedl Bezděk. Dodal, že zavedení komerčního pojištění nepotřebuje úpravu zákona.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí sociální péče důchodová reforma

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy