Pandemie narušila fórum hejtmanů zemí V4, přijelo o polovinu méně účastníků

Na dnešní první fórum hejtmanů zemí visegrádské skupiny v Čestlicích přijelo kvůli koronavirové pandemii méně diskutujících. Zúčastnili se ho zástupci 22 regionů, původně jich mělo být 48. Někteří se ale připojili prostřednictvím videokonference.

Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se setkání, které iniciovala, mělo konat v květnu, epidemie si však vynutila jeho odklad. Opatření kvůli covidu-19 nakonec poznamenala účast na fóru i teď.

"Koronavirus nás bude provázet ještě dlouho, právě jeho dopady ukazují, jak je důležitá spolupráce na všech úrovních," uvedla Pokorná Jermanová, která se dnešní akce zúčastnila jako jediná hejtmanka z ČR. Další kraje zastupovali náměstci. Na příštím fóru, které se má konat na Slovensku, by podle Pokorné Jermanové měla být účast českých hejtmanů lepší. "Doufám, že kolegům budou podány informace a že na Slovensko již přijedeme v plném počtu," dodala.

Na setkání nedorazil ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který měl přednést jeden z úvodních projevů. Omluvil se z pracovních důvodů, nahradil ho náměstek Jiří Nováček. Později během dne se k diskutujícím přidala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Zástupci regionů jednali o bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti a digitalizaci úřadů. Probírali i regionální rozvoj, cestovní ruch a ochranu kulturních památek. Dalšími tématy bylo propojení institucí, inovace a chytré technologie, ochrana životního prostředí a spolupráce regionů v rámci Evropského výboru regionů, EU a V4.

Nováček ČTK během konference řekl, že koronavirová pandemie v některých oblastech utlumila a v jiných naopak nastartovala spolupráci regionů. Utrpěl cestovní ruch, na druhou stranu bylo třeba spolupracovat při jiných úkolech. "Koronavirus nezná hranice, každý z těch regionů musel čelit podobné hrozbě. Museli jsme spolupracovat i na tom, jak bude uspořádán přeshraniční styk," uvedl Nováček. Kraje podle něj během pandemie prokázaly, že umějí efektivně řídit svá území.

Maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski připomněl dosavadní spolupráci regionů při obchodních aktivitách či na veletrzích. Přivítal by, kdyby více českých turistů jezdilo do Polska a polští se zajímali o jiná česká místa než jen o Prahu. Právě v době pandemie se podle něj ukazuje, jak je přeshraniční spolupráce důležitá.

Na setkání promluvil například i trnavský župan Jozef Viskupič, který navrhl uspořádání příštího fóra na Slovensku. Kromě zástupců regionů zemí V4 na konferenci dorazili také představitelé Kyjevské oblasti na Ukrajině.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Jan Hamáček visegradská čtyřka Středočeský kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy