Pokorná Jermanová chce být řadovou členkou kontrolního výboru

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce být řadovou členkou kontrolního výboru. Původně měla být jeho předsedkyní, po vlně kritiky se ale rozhodla na funkci nekandidovat. Kdo z ANO ji nahradí, má být známo tento týden, řekla dnes Pokorná Jermanová ČTK.

Její pravděpodobná nástupkyně ve funkci hejtmanky Petra Pecková (STAN) předpokládá, že se zvolením Pokorné Jermanové do symbolicky odměňované funkce nebude mít nikdo problém. Poukázala na to, že končící hejtmanka je legitimně zvolenou zastupitelkou. Pokorná Jermanová má od svého hnutí nominaci i do výboru regionální rady.

Placená funkce v čele kontrolního výboru podle nepsaných dohod náleží opozici, která na předsedkyni nejdříve navrhla Pokornou Jermanovou. Zástupci budoucí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj to kritizovali a upozorňovali na to, že končící hejtmanka nemusí být zvolena. Pokorná Jermanová poté oznámila, že na funkci nebude kandidovat.

Jméno náhradního kandidáta ANO ještě neoznámilo. "Budeme o tom jednat ve čtvrtek a pak se to všichni včas dozvědí," uvedla Pokorná Jermanová. Podle Peckové má být koalice o výsledku informována v pátek.

V kontrolním výboru chce kromě Pokorné Jermanové usednout i dosavadní radní pro majetek a někdejší hejtman Josef Řihák, jehož ČSSD se do nového zastupitelstva nedostala. Do výboru ho nominovalo ANO. ODS navrhuje mimo jiné bývalého rakovnického starostu Zdeňka Nejdla.

Zástupci koalice se dohodli na zřízení 11 patnáctičlenných výborů i na obsazení jejich vedení. ANO, které je jediným opozičním uskupením, by mělo mít většinu v kontrolním výboru a křeslo předsedy, v ostatních výborech má mít po třech křeslech. Pokorná Jermanová upozornila na to, že koalice opozici ve výborech nenabídla žádný místopředsednický post. "V minulém období jsme jim místopředsednické pozice nabídli, oni nám ne," namítla.

Pecková považuje za důležitější, že ANO má většinu v kontrolním výboru. Podobně se vyjádřil předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik. Namítl, že opozice má poměrné zastoupení ve výborech a komisích, což v minulosti nebylo. "Teď jsme to posunuli ještě o krok, že opozice má dokonce většinu v kontrolním výboru," dodal.

Uvolněných, tedy placených krajských zastupitelů má být 17. Jde o deset členů rady s výjimkou Martina Kupky (ODS), který je poslancem. Zbývajícími placenými zastupiteli budou dosud nenavržený předseda kontrolního výboru za ANO, předsedkyně výboru sociálních věcí Pavla Štrobachová (STAN), předseda výboru pro životní prostředí Karel Bendl (ODS), předsedkyně výboru pro kulturu a památky Lucie Církva Chocholová (Piráti), předseda výboru regionálního rozvoje Petr Vychodil (ODS), první místopředseda výboru pro digitalizaci a chytrý kraj Tomáš Zmuda (Piráti) a předseda komise pro majetek Karel Marek (za STAN). "Určitě nikdo z naší koalice nebude mít dvě uvolněné funkce," řekla Pecková. Kandidáti, kteří jsou v čele obcí, by se tak měli stát neuvolněnými starosty.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy