Státní památky se otevřou 25. května, zahrady o 14 dní dříve

Národní památkový ústav (NPÚ) po čtvrtečním rozhodnutí vlády uspíšit uvolňování opatření proti koronaviru znovu posouvá zahájení své hlavní turistické sezony. Stovka státních hradů, zámků a dalších objektů se otevře 25. května, do zahrad a parků budou moci lidé jit už 11. května. ČTK to dnes řekla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Prohlídky objektů se budou konat za dodržení přísných hygienických pravidel. Podle původního plánu vlády z minulého týdne se měly hrady a zámky otevřít 8. června.

Státní památky byly uzavřeny od 10. března, hlavní sezona měla začít 1. dubna. NPÚ odhadl ztrátu způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru do konce května na 150 milionů korun. NPÚ má přibližně miliardovou roční státní dotaci, z velké části je ale díky vysoké návštěvnosti a oblibě pronajímání historických objektů soběstačný. Loni byly výnosy NPÚ 620 milionů korun.

Prohlídky památkových objektů budou po otevření možné jen s podmínkou dodržení přísných hygienických pravidel, jako je nošení roušek a dostatečné odstupy. V každém objektu bude stojan s dezinfekcí. Počet návštěvníků v jednotlivých skupinách budou památkáři regulovat podle velikosti objektu.

NPÚ po uzavření objektů v březnu uvedl, že peníze za už zakoupené on-line vstupenky se budou vracet. On-line prodej vstupenek je nyní do odvolání pozastaven, provádět nelze ani e-mailové a telefonické rezervace.

Zaměstnanci v památkových objektech se věnují restaurování mobiliáře, připravují prohlídkové trasy nebo provádějí udržovací práce v parcích a zahradách. S ohledem na přijatá opatření se rušily dohody s brigádníky, kteří měli v sezoně pracovat jako průvodci či pokladní.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky Národní památkový úřad život Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy