V TOP 09 to vře kvůli novému předsedovi: Kalousek se tvrdě pustil do Adamové

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová, která se chce ucházet o post předsedkyně TOP 09, to pořádně schytala za svoje slova o „mrhání sil“. Kritický je vůči ní nejen někdejší europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina, ale i šéf poslanců Miroslav Kalousek.

Markéta Pekarová Adamová a senátor Tomáš Czernin se v listopadu utkají o post předsedy TOP 09. Zatímco první místopředsedkyně mluví o tom, že se chce zaměřit na městské voliče, které je nutné oslovit ještě více. Czernin naopak chce, aby se TOP 09 sice nevzdala tohoto typu voličů, ale podstatně více se snažila oslovit také voliče na vesnicích a v menších městech. Oba o tom promluvili v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Adamová se mimo jiné nechala slyšet, že „sázet na nějakého úplně nového voliče, který nás nikdy dřív nevolil, je strašná chyba“. Podle ní jde o mrhání sil. „Pokud nás tito voliči dříve volili tak zejména kvůli spolupráci se Starosty a nezávislými," prohlásila v souvislosti s venkovskými voliči.

I když obratem ujistila, že to neznamená, že by venkovské voliče úplně zavrhovala a že já záleží na každém voliči, od svých kolegů se dočkala spíše kritiky. „Jsem volič topky a záleží mi na ní. Paní Pekarová Adamová projevila pohrdání nad mimopražskymi a venkovskými voliči, což je pro TOP09 nebezpečné,“ varuje někdejší europoslanec Jaromír Štětina.

I proto podle svých slov věří, že delegáti listopadového sněmu zvolí předsedou Tomáše Czernina. „Ukončí tím schizma uvnitř TOP09. Jeho ukončení už zahájil předseda strany Jiří Pospíšil tím, že se vzdal kandidatury na příštího předsedu. Topku je třeba zachránit. Ona sama se musí zbavit klientelismu a zneužívání TOP09 jako výtahu k moci. To voliči pochopí. I ti mimo Prahu,“ myslí si politik a novinář v jedné osobě.

Do Adamové si rýpnul i jeden ze zakladatelů TOPky Miroslav Kalousek. „Jezdil jsem teď tři dny po venkově a vysvětloval program TOP 09. Zájem veřejnosti mě těší. Nemyslím si, že “mrhám energií”, dělám prostě svoji práci,“ vzkázal prostřednictvím facebooku. 

Související

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová top 09 Tomáš Czernin Miroslav Kalousek Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy