Válka mezi Klausem ml. a ODS kvůli uprchlíkům? Géniové z Trikolory, to je prasárna, zuří Černochová

Mezi poslanci Trikolory a ODS vypukla pořádná slovní přestřelka. Důvodem je tzv. institut strpění cizince. Podle Václava Klause mladšího jeho bývalí kolegové toto téma "zamázli" a nechtěli se o něm ve Sněmovně bavit. Jenže podle Jany Černochové (ODS) je to poněkud jinak.

Ministerstvo vnitra plánuje zpřísnit udělování azylu. V novele azylového zákona, kterou zaslalo do připomínek, navrhuje dva nové důvody pro neudělení mezinárodní ochrany - spáchání zvlášť závažného zločinu a ohrožení bezpečnosti státu.

Lidé, kteří z těchto důvodů nedostanou status uprchlíka, ale nemohou se vrátit domů kvůli pronásledování a ohrožení ve své vlasti, budou moci podle návrhu využít takzvaný institut strpění. Poté, co si odpykají trest, nebudou vyhoštěni až do doby, než se situace v jejich zemi změní.

Podle ředitelky odboru azylové a migrační politiky Pavly Novotné tak Česko reaguje na květnový rozsudek Soudního dvora Evropské unie, na který se český Nejvyšší správní soud obrátil kvůli řízení s recidivistou z Čečenska. Nebyl si jistý, zda odebrání mezinárodní ochrany v případě spáchání zločinu je v souladu s Ženevskou úmluvou o uprchlících.

Václav Klaus mladší se naštval na své bývalé kolegy z ODS. Důvodem je právě tzv. institut strpění cizince. Podle něj o této otázce nechtěla většina poslanců, včetně občanských demokratů, vůbec mluvit. Kromě poslanců Trikolory o problému chtěli jednat všichni poslanci SPD a několik poslanců hnutí ANO, KSČM, KDU-ČSL či TOP 09.

„Nenecháme tuto legislativu jen tak (nově se musí strpět i azylant – kriminálník). Věc si již převzali naši odborní experti JUDr. Suchý (spravedlnost) a plk. Dlouhý (vnitro) a že nám to včera vláda + ODS (tedy s čestnou výjimkou poslanců Skopečka a Munzara) s Piráty zamázli, je jen začátek.“ zlobí se.

Reakce na sebe ale nenechala dlouho čekat. Poslankyně ODS a bývalá Klausova kolegyně Jana Černochová. „Buď poslanci - Klaus a Majerová Zahradníková zatím nepochopili, KDY začíná v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tzv. legislativní proces, nebo úmyslně šíří paniku a hysterii podle hesla: 'Každá neférová prasárnička a lež je nám teď dobrá',“ rýpnula si do bývalých spolustraníků. 

Pravda je ale podle ní poněkud jiná, než tvrdí Václav Klaus mladší. !Poslanci ODS a dalších stran pouze nepodpořili zařazení bodu na program s pracovním názvem “Povídání si se Zuzkou a s Vaškem” o návrhu zákona, který ještě ani neprošel meziresortem a nebyl do Poslanecké sněmovny tedy ještě vůbec předložen!“ upozorňuje.

Podle ní jde o jasnou podpásovku. „Ale výše jmenovaní geniové už teď moc dobře vědí, co v zákoně cca za půl roku bude a hlasitě to kritizují. Posuďte sami - povídat si na plénu Sněmovny o nefinálním návrhu, který ještě ani neprošel meziresortním připomínkovým řízením a vůbec není na pořadu dne, je absolutní nesmysl a nedělá se to. Vypořádání meziresortních připomínek na Ministerstvu vnitra proběhne až v listopadu a budoucí návrh (ten, který se bude opravdu předkládat Poslanecké sněmovně) může do té doby doznat miliardy změn. V Poslanecké sněmovně tedy zatím ŽÁDNÝ návrh neleží a nebylo vůbec o čem hlasovat!“ vysvětluje Černochová.

Ujišťuje také, že až věci poslanci ODS dostanou na stůl, samozřejmě se tím budou aktivně zabývat třeba v Bezpečnostním výboru. „Rozhodně nedovolíme žádné rozvolnění azylového zákona! Šíření fámy, že ODS hlasováním podporuje azylanty - kriminálníky, je od Trikolory obrovská prasárna, které se tady nedopouští ani SPD,“ vzkázala Klausovi Černochová.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. ODS Trikolóra hnutí občanů Jana Černochová

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy