Vondráček dodatečně přiznal, že si za 2 roky přivydělal jako advokát 847 tisíc

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) až nyní dodatečně doplnil do veřejných majetkových oznámení, že si za roky 2018 a 2019 přivydělal jako advokát 847.000 korun. Uvedl to dnes server Deník N, který údaje získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Majetková oznámení za daný rok musí politici a další veřejní činitelé zaslat do centrálního registru do 30. června následujícího roku. Vondráček serveru řekl, že příjmy za advokátní činnost neuvedl v oznámeních dříve kvůli chybě lidí, kteří pro něho tyto záležitosti obstarávají.

Podle údajů v registru je u Vondráčka zaznamenáno u majetkových oznámení za roky 2018, 2019 i 2020 stejné datum podání, a to 28. června letošního roku. Za nesplnění povinnosti podání oznámení hrozí pokuta až 50.000 korun. Deník N uvedl, že za roky 2018 a 2019 údaje o výdělcích z advokátní činnost předtím ve Vondráčkových oznámeních chyběly. Šéf Sněmovny serveru řekl, že kolegyně, které se mu o podobné věci starají, vše chybně zadaly.

"Nešlo o to, že bych chtěl tajit nějaké peníze. To je zřejmé i z mého daňového přiznání, kde je vše samozřejmě správně, a vše tedy bylo řádně přiznáno a zdaněno,“ doplnil Vondráček. Daňové přiznání je však neveřejný dokument, zatímco majetkové oznámení je na žádost přístupné široké veřejnosti.

Vondráček i další právníci jeho advokátní kanceláře podle Hospodářských novin (HN) v minulosti spolupracovali s kroměřížskými lichváři Miroslavem Kolmanem a Rudolfem Cieslou, odsouzenými později za podvody. "Několikrát jsem jim poskytl nějakou právní službu," řekl Vondráček HN. Blíže to ale nechtěl s odkazem na advokátní mlčenlivost upřesnit.

Server Seznam Zprávy uvedl, že předseda Sněmovny spolupracoval jako advokát s jinými poskytovateli rychlých půjček i letos. "Advokátní kancelář nese mé jméno, já to ale osobně samozřejmě nevykonávám, to ani nejde. Dělají to kolegové," řekl Vondráček serveru. Seznam Zprávy ale zveřejnily výzvu před podáním exekuce adresovanou jednomu z dlužníků, pod kterou je podepsán osobně Vondráček.

Advokátní kancelář šéfa Sněmovny také například už v době, kdy byl Vondráček v politice za vládní hnutí ANO, zastupovala Kroměřížskou nemocnici v soudním sporu o placení daní se státní Finanční správou. "Fakticky žádný střet zájmů jako advokát necítím," řekl Vondráček v roce 2019 k zastupování nemonice serveru iROZHLAS.cz.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy