Vondráček kvůli zákonu o očkování prodloužil stav legislativní nouze

Sněmovna bude změnu zákona o očkování, která umožní očkovat i darovanými dávkami vakcíny, projednávat ve stavu legislativní nouze. Na návrh vlády ho kvůli tomu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) prodloužil až do konce července. Stav měl původně skončit 16. července.

Nad novelou nejprve zasedne ve středu výbor pro zdravotnictví a podle Vondráčkova rozhodnutí bude muset do středečních 14:00 předložit poslancům své doporučení. Ve středu dopoledne začne řádná červencová schůze Sněmovny.

Stav legislativní nouze platí ve Sněmovně již řadu měsíců. Vláda o něj žádá kvůli epidemii nemoci covid-19 od loňského jara. Umožňuje schválit zákon včetně případných pozměňovacích návrhů i během jednoho dne. Sněmovna se však musí nejprve usnést, že stav legislativní nouze trvá.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) lze v současné době hradit pouze očkovací látky zakoupené z mechanismu EU. Zákon bude nově počítat i s jinými vakcínami, které mají registraci pro EU a jsou v majetku státu. Podle důvodové zprávy by u darovaných či zapůjčených vakcín nebylo možné je uhradit, distribuovat nebo aplikovat na základě úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Beze změny zákona by také nebylo možné hradit očkované osobě případnou újmu způsobenou očkováním. Česko už dostalo zapůjčeno nebo darováno statisíce dávek vakcíny. Zapůjčené vakcíny Pfizer/BioNTech byly například z Maďarska, Rakouska nebo Slovinska, Srbsko darovalo 100.000 dávek od stejného výrobce a Slovensko 10.000 dávek vakcíny Moderna.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy