Žilo se za socialismu lépe? Štěch promluvil o tom, proč se Čechům stýská po komunismu

Měli jsme se za socialismu lépe? To je otázka, která se pravidelně objevuje a na kterou mají různí lidé různé názory. Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se domnívá, že starší lidé dnes nedokáží využít příležitosti, které s sebou nová doba přináší, a tak se domnívají, že se jim před revolucí skutečně žilo lépe.

Štěch se domnívá, že lidí ze starší generace obecně patří k finančně zajištěným, ale řada z nich přišla o společenský vliv. A proto se mohou domnívat že v éře socialismu bylo lépe. Místopředseda Senátu to uvedl v Interview ČT24 v reakci na výsledky průzkumu, podle kterého než třetina respondentů starších 40 let uvedla, že za socialismu bylo lépe.

„Starší lidé, kteří prožili kus života v nějaké době, už neumí, nebo spíše nemají tolik šancí využít všechny nové příležitosti, které se dnes naskytují. Začít podnikat v padesáti, šedesáti letech je složité,“ myslí si Štěch. „Když je někomu dvacet, dvacet pět let a má patřičné předpoklady a vzdělání, tak proč by nezkusil podnikat,“ pokračoval.

Přiznal ale také, že on sám nepatří k těm, kteří prožívají nostalgii po éře komunismu. Rok 1989 a následný vývoj sice hodnotí pozitivně, jedním dechem ale dodává, že se udály chyby, které způsobily, že nebyly využity všechny příležitosti.

Češi podle průzkumu v dobrém vzpomínají především na sociální jistoty i pracovní povinnost a domnívají se také, že lidé byli slušnější. Štěch ale zdůraznil, že v dnešní době už nemusí nikdo nikoho uplácet, aby si mohl koupit cement či jiné potřebné věci. A kdo chce pracovat, má různé možnosti.

Více než čtvrtina Čechů starších 40 let v průzkumu odpověděla, že revoluce na jejich život neměla vliv, zhruba šestina respondentů se domnívá, že jejich život změnila k horšímu. Častěji takový názor mají lidé s nižším vzděláním (24 procent) než osoby se středoškolským (13 procent) a vysokoškolským (devět procent) vzděláním. Polovina lidí také uvedla, že jejich životní úroveň se po revoluci zlepšila.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch socialismus češi

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 37 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy