Nedělejte si ze mě legraci, pustil se Veleba do Veselovského během rozhovoru

Praha – Senátor Jan Veleba je nespokojen s fungováním České televize jakožto veřejnoprávního média, připravuje proto novelu zákona, podle které by si koncesionáři mohli sami vybrat, jakému médiu chtějí poplatky platit. Vrcholem bylo, když dnes ČT neodvysílala tiskovou konferenci prezidenta republiky, uvedl Veleba v rozhovoru s Martinem Veselovským pro DVTV.

„Pokud veřejnoprávní média fungují, jak mají, jsou důležitou součástí demokracie. Ale za těchto nákladů, které jsou ročně 7 miliard, by se Česká televize měla zamyslet nad svou činností, měla by slézt z piedestalu a zamyslet se nad vší tou kritikou," vyzval Veleba Českou televizi. Svou funkci podle něj neplní ani Rada ČT. „Obracel jsem se na ni kvůli demonstraci na Klárově. Jenže rada byla navolena jistou vládou za jisté situace, Většina rady tak pochází z dob vlády Karla Schwarzenberga," nelíbí se senátorovi.

Moderátor Martin Veselovský, který dříve v ČT pracoval, nechápal, proč chce senátor trestat televizi, když si podle něj poslanci špatně navolili radu ČT. „Dnes to zašlo tak daleko, že ČT neodvysílala tiskovou konferenci hlavy státu. Asi to není důležité. Co jiného by měli vysílat živě, když ne konferenci prezidenta republiky?" nechápal Veleba.

Veselovský svého hosta upozornil, že nešlo o tiskovou konferenci hlavy státu, ale jeho tiskového mluvčího. „Nedělejte si ze mě legraci, pane Veselovský. Je to hraní si se slovy. Mluvčí Ovčáček na konferenci nevystupoval za sebe, mluvil za prezidenta," rozzlobil se na Veselovského Veleba a dodal, že tiskovka se nakonec na ČT odvysílala, ale zkrácená a vytržená z kontextu.

„Samo za sebe mluví to, že tisková mluvčí ČT bývala mluvčí TOP 09 a Schwarzenberga. To o něčem vypovídá. V demokratické společnosti to není košer. Je to neetické, byl to protikandidát prezidenta," popisoval další problém senátor, podle kterého je odvysílání tiskové konference z Hradu prostě slušnost.

Veleba navíc podle svých slov není sám, komu se fungování ČT nelíbí. „V senátu bych tak snadno pod svůj návrh nesesbíral podpisy, kdyby fungovala, jak má. Přišlo mi taky asi 500 reakcí od nespokojených občanů. I koncesionáři jsou nespokojení a nechtějí platit," uvedl senátor s tím, že se za vypracování novely o ČT rozhodně omlouvat nehodlá. Pokud se prý televize vrátí ke svým povinnostem, nebude mít problémy.

„Kolikrát navíc zasáhla Rada ČT na základě stížností diváků? To bylo v minimu případů. Mají hodně podmětů, ale dělají si z lidí legraci. Rada ještě televizi kryje," zlobí se Veleba. Dobrým příkladem je podle něj pořad Pečený sněhulák. „Mluvilo se tam o tom, že prezidentovi budou odejmuta varlata a penis a promění se na ženu. Na to já peníze dávat nechci. Nebudu platit umělcům za dekadentní pořady," říká rázně senátor.

Související

Jan Veleba

Zeman a Veleba truchlí: Čuba (†83) byl světoznámá osobnost, ať je mu moravská země lehká

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci potvrdil ČTK jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Více souvisejících

Jan Veleba Česká televize Martin Veselovský

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy