Čeká češtinu revoluce? EU chce kvůli zjednodušení zrušit písmeno Ř. A europoslankyně vysvětluje...

Praha – Čas od času se na různých internetových serverech objeví neuvěřitelně vypadající informace. Některé se později ukáží jako pravdivé – i přes to, jak fantaskně zní. Vetšinou jde však o překroucené nebo zcela vymyšlené zprávy, takzvané hoaxy. Jedna taková teď zmátla velkou část Čechů.

Server pravdive-zpravy.cz vydal článek, ve kterém se píše, že „Evropská lingvistická rada spadající pod EU jednohlasně rozhodla, že od letošního července ruší písmeno Ř." Argumentuje prý tím, že „téměř nikdo tohle písmeno v Evropě nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. ELR chce zjednodušit komunikaci tím, že problematické znaky a hlásky bude postupně eliminovat".

Server také cituje smyšleného lingvistu, který uvedl, že změna zpočátku bude dělat problémy, ale že už změny proběhly i v jiných zemích unie, kde si na to už lidé zvykli. Problémy by prý mohli vznikat zejména u křestních a místních jmen.

Zrušení Ř je jen první krok

Odstranění problematického písmene má ale podle ssrveru ještě jeden důvod. „Evropská unie chce pečlivě sledovat reakce Čechů a podle toho urychlit, oddálit, nebo třeba i úplně zastavit snahu odstranit E s háčkem. Jeho eliminace sice není na pořadu dne, ale v roce 2020 by mělo na půdě europarlamentu proběhnout další jednání Evropské lingvistické rady a je velká šance, že se bude probírat i tenhle český potížista. 'Odstranění E s háčkem by byl ovšem zásadní zásah do našeho jazyka a jeho úprava by musela být skutečně revoluční. Veškeré snahy zrušit toto písmenko tak hodláme vetovat a bojovat proti nim všemi prostředky,' slibuje Měch," píše server.

Zprávy je chytily i některé další servery, které zprávu rozšířily dál. „Dostala jsem před pár dny email, ve kterém mi jedna má známá přeposlala další ze zaručených zpráv o EU, kterými hýří internet. Nadpis vypadal přímo hrozivě: Evropská unie rozhodla o nás bez nás! Neuvěřitelné! Čeká češtinu revoluce? EU chce zrušit písmeno Ř! Prý kvůli zjednodušení..." píše na stránkách ČSSD europoslankyně Olga Sehnalová.

Europoslankyni děsí, že lidé uvěří všemu

Známá, která ji na zprávu političku upozornila, prý dopsala, že se nediví čím dál větší nechuti lidí k EU. „Nechala jsem prověřit zdroj této vskutku neuvěřitelné zprávy. Je jím jeden recesistický server, kde najdeme i další 'zprávy' typu: 'Tibetskou vlajku v Riu ponese Miroslav Kalousek, potvrdil ho Dalajlama' nebo že v červnu vyprší evropské kvóty na jméno Kuba a Honza nebo že se porouchaly boží mlýny, ale politici nechtějí dát peníze na jejich opravu... a podobné nesmysly a la apríl nebo Radio Jerevan," vysvětluje Sehnalová.

Podobné zprávy prý sice považuje za vtipné, přesto ji prý děsí, že jsou lidé ochotni tomu věřit. „Mohu nad tím kroutit hlavou, na druhou stranu to docela vypovídá i o obrazu Evropské unie samotné. Lidé totiž věří, že i to je možné... Všechny evropské instituce po Brexitu řeší, jak s lidmi lépe komunikovat. Různých nesmyslů, co všechno chystá Evropská komise, koluje po internetu mraky a šíří se jako lavina. Opakovaně jsem upozorňovala zastoupení Evropské komise v České republice, že by jim měla věnovat větší pozornost a uvádět je na pravou míru. Pokud si myslí, že má důležitější věci na práci, tak s tím sice mohu souhlasit, ale Brexit ukázal, že je, bohužel, nejde ignorovat," varuje europoslankyně.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Olga Sehnalová (ČSSD) hoax

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy