Estébácké praktiky, špína, špiclování. Ovčáček spustil kanonádu kvůli Forejtovi. A Zeman je skvělý šéf, básnil

Praha – Je to špína. Právě tak označuje video se svým bývalým kolegou Jindřichem Forejtem mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. V rozhovoru pro TN.cz prozradil třeba i to, jaký vztah má s Milošem Zemanem a co plánuje do budoucna.

V případě Forejtovy kauzy je Ovčáček velmi nekompromisní. „K tomu mám jedinou odpověď, je to špína. My jsme v listopadu 1989 demonstrovali za to, aby v této zemi byla demokracie a svoboda. Aby přestalo špiclování, sledování a tajné fotografování. A teď jsme svědky situace, která připomíná stbácké metody. Ať je to video pravé nebo ne, je to stbácká metoda sledování člověka v jeho domově," spustil zostra mluvčí.

„Já jsem to video neviděl, ani ho nechci vidět. Myslím, že by ho slušný člověk neměl sledovat," doplnil mluvčí prezidenta. Na druhou stranu se však prý neobává, že by se mu mohlo stát něco podobného. Není prý nic, čím by jej někdo mohl vydírat. Forejt sice podle Ovčáčka není bez chyby – jako nikdo včetně něj – přesto připomněl, že mu prezident Miloš Zeman za práci poděkoval a že protokolář odchází na vlastní žádost a ze zdravotních důvodů. Ty by mu prý ale neměly bránit ve výkonu funkce velvyslance.

Psali jsme:
Potvrzeno: Protokolář Forejt skončil na Hradě, čelil kritice ze všech stran
Klaus odsoudil odchod Forejta, považuje jej za vynucený
 

Druhou stranou tohoto problému podle něj je, že prezident čelí soustavné kampani, která na podzim vždy zesiluje a postupuje přes 28. říjen až k 17. listopadu, kdy vrcholí. „Mediální svět je velmi vyhraněn proti panu prezidentovi," domnívá se jeho mluvčí.

Ovčáček se také netajil tím, že stejně jako Zeman v amerických prezidentských volbách podporoval Donalda Trumpa. „Já jsem osobně měl obrovskou radost. Když jsem se v noci vzbudil a na telefonu jsem viděl, že Donald Trump vede na Floridě, tak jsem už nezamhouřil oči," přiznal Ovčáček.

Trump podle něj není politicky korektní a dokázal zvítězit nad médii. Podobného úspěchu by prý mohl dosáhnout i Zeman, pokud se rozhodne v roce 2018 znovu kandidovat. Na domácí politické scéně totiž nevidí jinou silnou osobnost, která by jej mohla porazit. Třeba textař a antropolog Michal Horáček, který už kandidaturu ohlásil, podle mluvčího prakticky nevyjadřuje žádné své názory.

Psali jsme:
Trump přijede do Česka. Telefonoval Zemanovi a pozval ho do Bílého domu Zeman volal Trumpové. Lepší velvyslankyni poslat nemohou, řekl
 

A stejně jako Zeman, i on by si přál, aby se americkou velvyslankyní v Praze stala Ivana Trumpová. Ta by podle něj napravila česko-americké vztahy, které podle Ovčáčka současný velvyslanec Andrew Schapiro poškodil. „Současný velvyslanec se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky. A to je nepřípustné. Prezident sdělil své stanovisko, kdyby to udělal jiný velvyslanec, zachoval by se stejně," tvrdí mluvčí.

Při odpovídání na otázky diváků pak prozradil třeba to, že mu ostřejší dotazy nevadí. O svém soukromí však mluvit nechtěl, poukazoval na to, že chce chránit své nejbližší. Prozradil ale, že ve volném čase čte rád detektivky britské autorky Agathy Christie.

Na Zemana pak pěl samou chválu. „Mám skvělého šéfa. S panem prezidentem se mi úžasně spolupracuje," řekl Ovčáček. Knihu se svými vzpomínkami se ale vydat nechystá. Co bude dělat, až Miloš Zeman v úřadu skončí, Ovčáček zatím neplánuje. Jasno má však v tom, že pro jiného politika než Zemana by pracovat nemohl.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Miloš Zeman Jindřich Forejt

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy