Stát začal tvrdě trestat kuřáky, hájení skončilo

Praha - Hygienici v těchto týdnech spustili celorepublikový zátah zaměřený proti cigaretovému dýmu v přeplněných nákupních parcích. Pod hrozbou desetitisícové pokuty musí podniky v otevřených prostorách dodržovat úplný zákaz kouření. Informují o tom úterní Lidové noviny (LN).

Nařízení je součástí takzvaného protikuřáckého zákona. Ten sice platí už od letošního července, podniky však dostaly šestiměsíční dobu "hájení". Nyní už hygienici vzkazují, že začali s přísnými kontrolami a nedodržování předpisu budou tvrdě trestat. "V první fázi byli provozovatelé upozorňováni na nové požadavky, vyplývající z takzvaného antikuřáckého zákona, nyní ale už bylo přikročeno k jejich vymáhání," řekl LN mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Majitelům barů prý nově nepomůže ani obranná finta, že mají zajištěné důkladné odvětrávání kouře. Pro desítky obchodních center v republice, která jsou podobných kaváren plná, to znamená jediné: buď úplně zakážou kouření v celé budově bez výjimky, či musejí kuřácké kavárny a restaurace oddělit od ostatních prostor tak, aby hosté dovnitř vcházeli zavíracími dveřmi.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Američané chtějí zatočit s mladými kuřáky. Zvýší se věková hranice

Spojené státy od roku 2020 zvýší ze současných 18 na 21 let minimální věk pro nákup a užívání tabákových výrobků i jejich elektronických alternativ. Potřebný zákon dnes schválil Kongres. Podle portálu BuzzFeed se očekává, že prezident Donald Trump právní předpis podepíše, neboť o zpřísnění dostupnosti klasických i elektronických cigaret sám hovořil.
Plicní rakovina ročně zabije přes pět tisíc Čechů

Plíce nebolí, říkají pacienti s rakovinou plic. Příznaky přicházejí v momentě, kdy je už pozdě

Praha - Na rakovinu plic v Česku ročně zemře přes pět tisíc lidí, plicní lékaři a onkologové se proto rozhodli připojit k celosvětovému dni karcinomu plic a vyhlásit jej 1. 8. poprvé i v České republice, aby na nemoc upozornili. Mezi všemi nádory je rakovina plic jedním z nejčastějších onemocnění. Na nemoc se většinou přichází pozdě, první příznaky lidé většinou odbydou mávnutí ruky. Lékaři upozorňují, že časné příznaky skoro neexistují, přibližně 85 procent lidí již nebojuje o plné vyléčení, ale o pouhé prodlužení života.

Více souvisejících

kuřáctví

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy