Gayové a lesby vyšli do ulic. Prahou prošel Prague Pride

Praha - Centrem Prahy prošel dnes odpoledne průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride. Podle pořadatelů na cestu vyrazilo a podél trasy přihlíželo kolem 35.000 lidí. Mnozí měli s sebou duhové vlajky, někteří přišli v pestrých kostýmech. Na bezpečnost a pořádek dohlížela policie, po cestě omezovala dopravu. Proti akci protestovalo nedaleko sochy svatého Václava několik věřících a v jedné z ulic pak asi dvě desítky extremistů.

"Průvod je karnevalovým průvodem. Je úplně v pořádku, že gayové a lesby, bi- a transgender lidé mají možnost jednou za rok se na pár hodin projít ulicemi, držet se za ruce, líbat se. Polovina lidí je mimopražských. Přijedou z vesnic a malých měst a konečně jsou sami sebou, tak jim tu možnost dejme," řekla ČTK ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Duhový průvod prošel pražskými ulicemi už posedmé. Zamířil na Letnou, kde pořadatelé do 22:00 připravili hudební program. Účastníci se začali řadit v dolní polovině Václavského náměstí před polednem. Ve 12:30 pak zamířili k soše svatého Václava, kterou obešli. Odtud se průvod vydal na svou trasu po ulici Na Příkopě a na náměstí Republiky k nábřeží a pak přes Čechův most po schodech na Letnou, kde pořadatelé připravili hudební program na třech pódiích.

Podle organizátorů se do průvodu zapojilo na 35.000 lidí. Přesnější počty účastníků budou příští týden od mobilních operátorů. Podle mluvčí festivalu Bohdany Rambouskové se akce obešla bez incidentů. Jednoho z účastníků po pádu z alegorického vozu odvezla sanita s lehčími zraněními do nemocnice.

Na akci dorazili zástupci velvyslanectví některých zemí i někteří politici. V čele průvodu šla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která převzala záštitu. Festival a pochod v minulosti zaštítili i její předchůdci ve funkci. Mezi účastníky byly patronka internetové LGBT poradny, moderátorka Ester Janečková, či zpěvačka Olga Lounová.

Na Václavském náměstí se objevilo i několik věřících, kteří proti pochodu protestovali a odsuzovali jinou sexuální orientaci. "To, že ses narodil jako homosexuál, je nesmysl. Narodil jsi se jako muž a muž touží po ženě. To, co vy nazýváte sexuálním poměrem, je ohavnost," snažil se přesvědčit zástup lidí s duhovými vlajkami muž s transparentem. Mnozí z účastníků průvodu se s ním vyfotilo a odměnili ho potleskem. Podle konzervativní iniciativy D.O.S.T. akci pořádají "homosexualističtí aktivisté", kteří od společnosti "drze žádají respekt". V jedné z ulic, která přiléhala k trase, pak na průvod čekala asi dvacítka extremistů.

Podle Saparové se Prague Pride za sedm ročníků stal už tradiční akcí a velkým letním festivalem, který do Prahy láká i cizince. "Turisté Prahu milují, LGBT turisté obzvlášť. Podle našich průzkumů čtvrtina návštěvníků (festivalu) přijede ze zahraničí. Praha tím může dávat navenek najevo respekt a vyjadřovat, že je to místo, které je otevřené všem," řekla Saparová. Podle ní velkou část účastníků průvodu tvoří heterosexuálové.

V průvodu jela desítka alegorických vozů. Zatímco v jiných městech bývají při podobných akcích k vidění vyzdobené kamiony, pražská vozidla jsou kvůli úzkým uličkám i nízkým trolejím malá. Letos je vyslalo několik firem a neziskových organizací. "Firmy se přestávají bát spojit své jméno s tématem LGBT a podpořit myšlenku rozmanitosti," řekla Rambousková.

Duhový pochod hrdosti se poprvé uskutečnil v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Prague Pride 2017

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bez Číny by invaze na Ukrajinu byla pro Rusko náročná, zní z USA

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy