Česko by se v tvrdém jádru EU stalo satelitem Německa, řekl Klaus v debatě s Robejškem

Praha - Bývalý prezident odmítá, aby se Česko snažilo dostat do tzv. tvrdého jádra Evropské unie. Preferoval by spíše nějaké menší uskupení, kde by si státy byly rovnocennějšími. Řekl to v debatě s mentorem Realistů Petrem Robejškem, kterou moderoval Luboš Xaver Veselý. Robejšek zmínil, že někteří "pánové z Bruselu" by si přáli návrat Sovětského svazu.

"Českým národním zájmem určitě není vydolovat maximum dotací z Evropské unie, českým národním zájmem určitě není získat post místopředsedy Evropského parlamentu," začal bývalý prezident svou řeč. Rýpl si tak do našeho europoslance za hnutí ANO Pavla Teličky, který zastává prounijní stanoviska a je místopředsedou EP. Základním národním zájmem je prý zachování a udržení se ale i reprodukování sebe sama. Česko má prý výhodu v tom, že náš stát, na rozdíl od Maďarska, nechce dál expandovat územně. Výhodou je i to, že sousedíme s evropským hegemonem - Německem. Otázkou je, jak se má malá země chovat vůči svému velkému sousedovi.

Nejideálnější koncept podle Klause pro naši zemi je, že bude vystupovat jako nezávislý suverénní stát. Na druhé straně by se Česko mohlo stát satelitem tohoto hegemona. Česko by také mohlo být součástí celoevropské organizace, kde by každý stát měl rovnocenné postavení. Čtvrtou možností je členství naší země v nějaké dílčí organizaci. A pátá je prý současnost - naše země je členem EU s tím, že v ní má čím dál větší vliv Německo. Klaus by preferoval variantu, kdy by se Česko stalo součástí nějaké volnější dílčí organizace, zmínil bývalé ESVO, ve kterém svého času dominovala Velká Británie. Klaus odmítá to, aby Česko bylo v "tvrdém jádru" EU, kde by se stalo satelitem Německa. 

Diskuze, kterou moderoval moderátor Luboš Xaver Veselý, se účastnil i mentor Realistů Petr Robejšek.

Česká politika se podle něj se ztrácí v nesmyslných drobnostech, nekouká se do budoucna, řeší pseudokauzy. Ústředním zájmem každé země je zajistit si svou bezpečnost. Každá země ji ale zajišťuje svými prostředky. "Pan prezident má samozřejmě pravdu, že to je jasná iluze," dodal Robejšek na adresu Klause, který je přesvědčen, že zajištění národního zájmu není možné v nadnárodní organizace, kde by si byli všichni rovni. 

"Být ve spolku znamená přijmout určitá pravidla, větší státy je přijímají na oko, slabším nic jiného nezbývá, chtějí-li zůstat členem tohoto spolku. Musí se ale ptát: "Dostávám v tomto spolku ještě víc, než ztrácím?" míní Robejšek. "Pánové z Bruselu" by si prý přáli jakousi obnovu Sovětského svazu, Rusko podle Robješka není náš partner, ale naše ohrožení. 

Václav Klaus následně dodal, že na naší politické scéně nevidí elity, které by se důležitými otázkami národních zájmů vůbec zabývali. "Marně hledám ty naše elity," uvedl s tím, že lídři tří vládních stran jimi rozhodně nejsou a otázky tohoto typu si nekladou. 

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Petr Robejšek EU (Evropská unie) Česká republika Realisté (strana)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy