Známý olympionik varuje: Bez EU toho moc nedokážeme. "Diktát Bruselu" je jen populistické heslo

Praha – O tom, jak důležité je jít volit, v posledních dnech mluví nejen politici, ale i osoby českého veřejného života. Patří mezi ně také  český vodní slalomář, kajakář, stříbrný medailista z olympijských her v Londýně a dvojnásobný ministr světa Vavřinec Hradílek.

„Milí fanoušci, přátelé, kamarádi i Vy, kteří mě neznáte, ale třeba se k Vám tento příspěvek dostane! Jak asi každý víme, tak nás všechny čekají důležité dny. Dny, které by měly zajímat každého z Vás, ať už jsi mladý či starý, chudý a bohatý, nemocný nebo zdravý, zkrátka každej musí vědět, že v pátek a v sobotu se JDE k volbám, které rozhodnou ne jen o dalších 4 letech, ale o tom, co budou žít naše děti a vnoučata a jak se oni k naší volbě budou vztahovat, ať už v pondělí, nebo za rok či dvacet let. Ano, takovou důležitost ve mně vzbuzují tyto volby do poslanecké sněmovny!" začíná svůj komentář známý sportovec. .

On sám prý k volbám chodí pravidelně. „Já jsem se od svých 18ti k volbám vždycky těšil a bylo to pro mě takové vzrůšo! Letos se spíš bojím a rozhodně nejsem v klidu. Dříve jsem všechny volební lístky studoval, studoval jsem i vybrané programy, což dělám do teď, ale vnímal jsem, že volba je rozhozena mezi několik partají a soutěž je tak mnohabarevná. Letos vidím jen dvě barvy. Není to černá a bílá, ale rudá a pak jakákoliv světlá,“ tvrdí Hradílek.

„Teď si odmyslete barvy jednotlivých stran. Důležitá je ta rudá. Ta pro mě představuje volbu, která nás táhne k temným časům autoritářského režimu. Mimo Evropu, blíže východním režimům. A pod touto rudou barvou jsou schovány populisté, kteří si ze státu dělají firemní projekt, kteří zničili a ničí naše hospodářství ať už hmotné či nehmotné. Jeden člověk, který se tváří jako hnutí a koupil si veřejné mínění a zbohatl na temné historii, to je rudá barva,“ vysvětluje svůj postoj.

K rudé podle něj samozřejmě patří také KSČM. „Pak tam jsou samozřejmě komunisté, kteří se ani po takových letech neštítí své minulosti a kteří mají stále tak silnou podporu. No a pak je několik uskupení, která postavila svou popularitu na nenávisti vůči EU. Cestuji hodně a vím, že jako samostatná země v srdci Evropy nikdy nedokážeme to, co s pomocí okolních států,“ myslí si sportovec.

Pokouší se také vyvrátit některé argumenty protievropských stran. „Ten Diktát EU, co je tak kritizován, co vlastně znamená? Jak nás významně ovlivňuje? Ti, co EU kritizují, zkusili jste se někdy starat ne jenom o sebe? Třeba o sousedův pozemek, když byl na dovolené? Zkusili jste se někdy veřejně angažovat, aby váš veřejný prostor byl krásnější? Pokud ano, tak víte, že společnost vyžaduje určitou sebereflexi a hlavně spolupráci! Pro mne je „diktát Evropy“ jen populistické heslo, které nevede nikam jinam než k manipulaci těch, co mají pocit, že je lepší se nechat ovládat a vést. Chci žít v Evropě a jsem svobodný a chci mít prostor k vlastní tvůrčí schopnosti!“ vzkazuje odpůrcům Bruselu Hradílek.

Apeluje proto na občany, aby k urnám přišli. „A proto Vás prosím volte tak, aby Váš hlas byl co nejsvětlejší, aby byl takový, který nám dá možnost sledovat naše fungování v demokratickém světě, abychom mohli čerpat z nezávislých sdělovacích prostředků, abychom měli spravedlnost a nezávislou soudní moc. A hlavně, mějte se rádi a volte rozumem!“ dodává sportovec.

Související

Poslední čtyři páry dvanácté řady StarDance.

Ve StarDance se rozhodlo o finalistech, dotancovala Iva Kubelková

Ve StarDance se v sobotu večer rozhodlo o tom, kdo postoupí do finále, kterým letošní řada soutěže vyvrcholí za týden, kdy budou vyhlášeni vítězové, tedy král a královna tanečního parketu. Dnes tančily ještě čtyři soutěžní páry, postupujícími jsou Eva Adamczyková, Darija Pavlovičová a Vavřinec Hradilek.

Více souvisejících

Vavřinec Hradilek (kajakář) volby 2017 komunisté

Aktuálně se děje

před 17 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy