Nemohu mlčet! Novinář pravidelně zpovídající Zemana promluvil o kauze Kmenty a spol.

Praha - Trojice investigativních novinářů Jaroslav Kmenta, Janek Kroupa a Sabina Slonková tvrdí, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit či odradit od další práce. Podle nich je akce „zjevně koordinovaná" a jejím vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku. Se svými zkušenostmi do diskuze o kauze přispěl i jiný známý novinář – moderátor Luboš Xaver Veselý.

Novináři poukázali na to, že v posledních měsících museli opakovaně vypovídat ke kauzám, jež se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). Kmenta z magazínu Reportér, Kroupa z Českého rozhlasu a Slonková ze serveru Neovlivní.cz upozornili, že jim od inspekce a policie přišla série předvolání kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz. V daných věcech už přitom na úřadech vypovídali.

„Jsme přesvědčeni, že tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce," napsali novináři ve společném prohlášení. „Kdo celou akci rozjel, zatím nevíme. Víme jen to, že kauzy, kvůli nimž jsme všichni tři aktuálně předvolávaní, spojuje jedna osoba: premiér v demisi Andrej Babiš," uvedli.

Se svými zkušenostmi se do diskuze zapojil i další známý publicista a moderátor Luboš Xaver Veselý, který například na rádiu Frekvence 1 moderuje pořad Prezidentský Pressklub, kde pravidelně zpovídá prezidenta Miloše Zemana.

„Nemohu mlčet! Nemám důvod nevěřit pánům Kmentovi a Kroupovi a paní Slonkové,“ uvedl na facebooku Veselý s tím, že přesně to, co popisují v médiích, má za sebou i on sám. „V souvislosti s níže uvedenou kauzou jsem byl 3x na výslechu na GIPS, 2x na výslechu na Kriminální službě Praha 5, 2x potom u soudu. GIPS se mě ptal pouze na zdroj informace, řekl jsem, že chráním zdroj - tím to zdechlo. Na Kriminálce to samé. Vidím tam dost podobnost,“ uvedl s odkazem na kauzu, kdy ho vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová obvinila, že koupil informace od tehdejšího šéfa protikorupční policie (UOKFK) Tomáše Martince.

Kmenta tvrdil, že zachytil náznaky toho, že se něco chystá. „Předem jsme měli signály – v mém případě z Babišova okolí – že proti nám budou ataky tohoto typu, protože moc škodíme člověku, který je dnes u moci. Beru to jako trest za to, že děláme svobodnou žurnalistiku,“ přiznal Kmenta pro Česká rozhlas. Připustil ale, že neví, na čí objednávku k prošetřování úniků dochází.

„Já jsem se nakonec dozvěděl kdo za tím stál (JUDr. Bradáčová to nebyla). Měl jsem řadu podobných informací, podobně jak popisuje pan Kmenta. Všechno z toho se ukázalo jen klasické "dělat se zajímavým, popř. snaha pomáhat - tedy dostat se k informacím. Já za tím Babiše nevidím, ale tolik podobností s tím mým případem ukazuje jinam. Proč nám novináři v ČT24 neřekli, jaké tam dostávali otázky? Měli bychom jasno,.“ dodal Veselý.

Související

Česká televize

Poslanci budou volit nové radní České televize a Českého rozhlasu

Volba nových členů rad České televize a Českého rozhlasu bude jedním z nejsledovanějších bodů jednání Sněmovny příští týden. V úvodním kole by se mohli poslanci zabývat například pravidly nakládání se střelnými zbraněmi nebo stanovením mantinelů pro lobbování politiků. Rozhodnou o zřízení komise k hybridním hrozbám. Schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne.

Více souvisejících

Luboš Xaver Veselý (moderátor) Jaroslav Kmenta Sabina Slonková (novinářka) Janek Kroupa (novinář) novináři Media

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy