Místo lva veverka? Sportovce to uspává! U Jílkové se vášnivě diskutovalo o nové hymně

Praha - Má mít Česká republika novou státní hymnu, nebo bude lepší zůstat u staré verze? Toto téma výrazně rozdělující českou společnost se probíralo ve čtvrtek, v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové. Mezi odpůrci nové hymny, která by měla být delší a majestátnější, vystoupili Ilja Šmíd, ministr kultury v demisi (ANO), Vladimír Franz, skladatel a vysokoškolský pedagog a Rostislav Osička, trenér boxu a malíř. Mezi zastánci pan Varhan Orchestrovič Bauer, skladatel, Miloš Blok, dirigent a autor nové úpravy hymny a Pavel Dohnal, předseda politické strany Moravané.

Paní Jílková na začátku připomněla, že byli do studia zváni také zástupci Českého olympijského výboru, kteří změnu české hymny iniciovali, ale nikdo z nich neměl odvahu přijít a obhájit svůj názor.

Následně začala otázkou na pana Boka, proč napsal novou verzi, a proč tedy nectí tradici, že se na státní symboly nemá takříkajíc sahat. Pan Bok vysvětluje, že sice hymna má právo na zvláštní ochranu na rozdíl od jiných kulturních symbolů, které prochází přirozeným vývojem, ale že Český olympijský výbor požaduje, aby byla majestátnější už jenom kvůli sportovcům.

Paní Jílková vysvětluje, že uběhlo 88 let od Jeremiášovy symfonické verze státní hymny, a že tedy přeci jenom není špatné přemýšlet o potenciální změně. Pan ministr Šmíd se dostává ke slovu a vysvětluje divákům historický vývoj státní hymny a její symboliku. Zmínil také, že se na rozdíl od sousedních Slováků u nás příliš neřešilo znění státní hymny, a že by vzhledem k jejímu ceremoniálnímu charakteru byl opatrný.

Pan skladatel Bauer vstupuje do diskuze se slovy, že Slováci ihned po rozdělení přidali do své hymny dvě nové sloky, ale že se Češi ukázali jako konzervativní. Do diskuze se dostává také první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, kterému se také nelíbila tehdejší verze hymny. Dalším skeptikem z řad českých osobností byl například také český básník František Neruda.

Pan Franz ale oponuje, že ani nová verze hymny nemůže uspokojit všechny, a že změnami české hymny bychom se dostali na ruskou verzi, která však neodpovídá naší kultuře.

Pan Bauer tvrdí, že z české hymny vychází jakýsi smutek vzhledem k tomu, že skladateli zemřela manželka, a houslista, který jí doprovázel, byl nevidomý.

Do diskuze se dostává otázka moravské identity, kterou vložil předseda strany Moravané pan Dohnal. Zmiňuje fakt, že se v hymně zpívá pouze o zemi české, ale ne o zemích českých, a že i Morava má svojí vlastní hymnu.

Následně se začíná řešit délka hymny, protože si podle paní Jílkové čeští sportovci stěžují, že je česká hymna příliš krátká. V diskuzi dochází ke srovnávání zahraničních hymen, včetně polské, britské a dokonce i japonské.

Místo českého lva česká veverka?

Pan Bok zmiňuje, že právě ty zahraniční hymny jsou mnohem dynamičtější společenskému i kulturnímu vývoji daných zemí. Pan Franz vysvětluje, že kdyby se měla pořád prodlužovat například americká hymna, tak by museli sportovci a obecenstvo stát v jednom kuse, tak tři hodiny. Následuje potlesk z publika. Dále dodává, že když už bychom chtěli měnit státní hymnu, proč ne rovnou i jiné symboly.

"Proč bychom nemohli mít místo českého lva českou veverku?!," pokládá pan Franz řečnickou otázku.

Mikrofon získává pán z publika, který říká, že jako český občan chce mít pocit nějakých jistot a symbolů, a že česká hymna mezi ně jednoznačně patří. Paní Jílková jej přerušuje a vysvětluje, že české sportovce mrzí, když si například Brazilci zpívají v šatnách státní hymnu, kdežto kdyby oni zpívali tak učinili, tak by všechny uspala. Ptá se, jestli by i ta naše neměla mít větší energii a elán.

Pan Bok vstupuje do diskuze tím, že hymna není klasický státní symbol, jako třeba vlajka, státní barvy nebo pečeť, nýbrž múza, která by se měla modernizovat.

Slovo získává pan Miloš Novák, nájemce zříceniny Starý Berštejn, který vrací do debaty osobnost Tomáš Garrigue Masaryka. Vysvětluje, že první československý prezident bojoval v 1. světové válce, a že je tedy logické, když se mu státní hymna zdála přeci jenom poněkud přeslazená.

Pan ministr v demisi Šmíd vysvětluje, že slovo "hymna" pochází od slova hymnus, a že se má tedy jednat o chvalozpěv, nikoliv o bojovou píseň.

Mikrofon získává student filmové školy v Písku, který tvrdí, že když poslouchá naší hymnu, tak jí vnímá jako krásnou a dojemnou ve svém skromném a minimalistickém pojetí, a že není potřeba jí dle jeho názoru přikrášlovat. 

Paní Jílková vstupuje do diskuze a připomíná, že se pan skladatel Bauer podílel na hudebním doprovodu k české hymně. Následuje konkrétní televizní záběr.

Pan ministr Šmíd připomíná, že česká hymna není jenom uměleckým dílem, ale že má i ceremoniální charakter, neboť zaznívá i při návštěvách světových státníků. Z tohoto důvodu není vhodné, aby byla měněná, jak zrovna někoho napadne.

Příliš krátká v porovnání s ostatními

Ke slovu se dostává pán z publika, který novou verzi hymny obhajuje a tvrdí, že se mu líbí. Jiný pán z publika, který se představil jako student konzervatoře, tvrdí, že se hymna stejně měnit nebude, protože se o tom diskutuje pouze v uměleckých, nikoli politických, kruzích.

Paní Jílková do toho vstupuje a vysvětluje, že se českým sportovcům pouze nelíbí, když se česká hymna hraje kratší dobu, než je počet sekund požadovaný mezinárodními standardy.

Diskuze se chýlí k závěru a ke slovu se ještě dostává ještě pan Osička, který tvrdí, že se mu nová verze hymny sice líbí, ale že se obává narušení historické hodnoty stávající podoby. 

Paní Jílková ukončuje debatu a oznamuje téma příštího týdne, jímž bude zneužívání příspěvků na bydlení, situace lidí v nouzi a obchod s chudobou. Je například výstavba státních ubytoven řešením? 

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo státní hymna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy