Šéf NKÚ Dohnal se zodpovídá před soudem kvůli luxusnímu bytu

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal si v pondělí vyslechl obžalobu státního zástupce z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba ho viní užívání luxusních bytů v centru Prahy na státní náklady.

Pokud uzná soud Dohnala vinným, hrozí mu až pětiletý nepodmíněný trest.

Podle státního zástupce Pavla Poláka Dohnal užíval ke svému bydlení v metropoli postupně dva zbytečně přepychové byty v lukrativních částech pražského centra. Náklady na bydlení Dohnala platil stát. Žalobce vyčíslil škodu, která státu vznikla, na více než milion korun. Dohnal za státní peníze užíval se svou rodinou nejprve byt v Americké ulici na Vinohradech, později se přestěhoval do pětipokojového bytu v Chrudimské ulici ve stejné čtvrti.

Obžalovaný František Dohnal jakékoliv zavinění před soudem popřel. Soudkyni Ivě Fialové popisoval, jak se v NKÚ pro něj byt vybíral. "Kromě obecných požadavků na byt, jako je třeba bezpečnost či bezúhonná osoba pronajímatele, jsem měl i svoje specifické požadavky. Trvalé bydliště mám v Jihlavě a žiji ve společné domácnosti se čtyřmi dětmi. Nechtěl jsem v Praze jen pracovat, ale i žít se svojí rodinou," řekl Dohnal.

Pětipokojový byt podle něj nebyl nepřiměřený. "Kromě toho považuji celé mé obvinění za účelové. Má to politický kontext, je tu nátlak, abych odstoupil z funkce," dodal Dohnal. Nyní podle svých slov odmítl další nabídku na služební nájemní byt, ale platí z vlastní kapsy nájem za podobný byt v pražském centru. "A to, i když mám na byt nárok," doplnil Dohnal.

Před soudem poté vypovídali svědci z řad zaměstnanců NKÚ. Ti Dohnalovo tvrzení podpořili. "Žádný byt v majetku úřadu nebyl v té době volný. Hledali jsme tedy pronájem bytu, který by panu prezidentovi vyhovoval. Byl to standardní postup. Nakonec jsme vytipovali dva nebo tři byty, ze kterých se pak vyhodnotil ten cenově nejpřijatelnější," vysvětlil soudkyni pracovník NKÚ.

Soudkyně Iva Fialová poté odročila jednání na 13. prosince.

Související

Zdeněk Ondráček

Ondráček se naštval na ČT: Jděte do h*jzlu, vy komedianti!

Kauza Čapí hnízdo budí vášně už několik let. Když dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na tento případ, v níž čelí návrhu na podání obžaloby i premiér Andrej Babiš (ANO), ozvala se řada politiků, kteří se dožadují vysvětlení. Ostře zareagoval i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.
Zemřel František Dohnal, bývalý prezident NKÚ a hejtman Vysočiny

Zemřel bývalý prezident NKÚ František Dohnal (†53)

Jihlava - V Jihlavě dnes zemřel František Dohnal, bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a první hejtman Kraje Vysočina. Ve věku třiapadesáti let podlehl nemoci. ČTK o tom dnes informoval mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Více souvisejících

František Dohnal Korupce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy