Regulační poplatky by se měly vrátit, ale platí se za to strašná cena, tvrdí Heger

Praha - Poslanci definitivně odhlasovali konec kontroverzních regulačních poplatků, které v posledních letech hýbaly českou společností i politiky samotnými. Podle exministra zdravotnictví a místopředsedy TOP 09 Leoše Hegera by se měly vrátit, zaplatí se za to ale velká cena.

Podle Hegera byl o regulační poplatky až abnormálně a nenormálně velký zájem. Ilustruje to na příkladu, kdy ve sněmovně prošlo poloviční zrušení lustračního zákona, o které se mezi lidmi moc nemluví, zato poplatky byly kritizovány pořád.

"Uznávám, že pan kolega David (Ivan David, exministr zdravotnictví za ČSSD, poz. red.) má pravdu, že systém potřebuje regulace a ty poplatky byly jedním z pokusů, jak ten systém regulovat," posteskl si Heger v pořadu Události, komentáře na České televizi.

Přiznal, že je několik možných dalších řešení, ale všechny jsou velmi obtížné, takže každý krok, který zbrzdí nadměrnou péči, kterou má každý systém snahu poskytovat, je podle něj vítaný.

"Teď budeme žít rok ve velmi zajímavém experimentu, kde se ukáže, kde ta péče přibude. A protože se zrušily regulační poplatky ve smyslu hospitalizačních poplatků, tak už jsou první jasné signály, že přibývá pacientů v následné péči, lidé se mnohem raději ucházejí o lázně a já myslím, že nárůst pacientů u praktických lékařů bude enormní," upozorňuje exministr.

Heger varuje, že u nás bylo před pěti lety přibližně 14 kontaktů průměrného občana s lékařem, zatímco v rámci Evropy to byla méně než polovina. "Ty kontakty u nás ubyly možná zčásti díky těm regulačním poplatků asi o 2 návštěvy za rok, ale stále jsme na dvojnásobku Evropy, takže já si myslím, že ty regulace tady prostě jsou a ukáže se, že budou chybět."

Přesto se domnívá, že poplatky jsou plné paradoxů. "Pokud šlo o tu stokorunu za hospitalizaci, tak tam ten paradox byl v tom, že to byla minimálně stokoruna a nešlo udělat žádný rozumný sociální strop. Kdyby se udělal, pravděpodobně by Ústavní soud hospitalizační poplatky nezrušil. Je to škoda. U těch dalších zbývajících poplatků jsou paradoxy v tom, že se vědělo poměrně dobře, jaké udělat zásahy, aby to bylo trošku rozumnější. Ony tam jsou nejenom sociální problémy, ale zcela určitě při tom našem sociálním systému jsou lidé, kterým to dělá velké problémy a ministerstvo práce a sociálních věcí neumělo udělat nějaký rychlý institut hmotné nouze, například pro dlouho hospitalizované, kteří si s tím nedokázali poradit," dodal Heger.

I přesto, že tři miliardy, které podle něj stát za regulační poplatky ztratí, jsou relativně okrajové, oproti například deseti miliardám, které jdou do doplatků za léky, měly by se v nějaké rozumné podobě vrátit.

"Jakmile se to téma otevře, je to politicky velmi výbušné a platí se za to strašná cena, takže já bych dneska, kdybych se mohl vrátit do své pozice ministra, preferoval vrátit se k té ideji nadstandardů, protože tam to byla víceméně technická záležitost, otázka přesunu některých věcí do zákona z vyhlášky a ty nadstandardy se mohly dále rozvíjet," dodal Heger.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy