Strach z viru MERS: Vzorky jsou v Praze, desítky lidí v karanténě

Praha - Jihokorejský občan, který byl včera hospitalizován na Slovensku kvůli podezření na výskyt smrtícího viru MERS, se dočkal výsledků testů. Vzorky byly odeslány do Prahy a výsledky testů, na které netrpělivě čekalo celé Slovensko, ale asi i střední Evropa. Velká úleva zavládla po informaci, kterou ve večerních hodinách potvrdil mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. "Ani jeden odebraný vzorek od pacienta nebyl pozitivní," uvedl mluvčí.

Muž byl ubytovaný v hotelu v Žilině a na Slovensko měl přicestovat z Jižní Koreji, kde v poslední době výrazně přibývá počet nakažených smrtícím virem MERS. Po zjištění, že se na Slovensku může vyskytovat člověk s podezřením na tuto nákazu, se ihned rozjela rozsáhlá akce, informoval portál tvnoviny.sk.

Po odebrání vzorků začala policie a další státní složky včetně Úřadu veřejného zdravotnictví zajišťovat plnění epidemiologického plánu, do kterého patří například zajišťování lidí, se kterými přišel pacient do styku. "Také máme více sanitek vybavených speciálními oděvy. Zdravotníci jsou informovaní a této možné nákaze. V případě podezření na dané onemocnění budou vycházet z epidemiologických souvislostí," uvedl mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila, že epidemie blízkovýchodního respirační syndromu (MERS) je rozsáhlá a komplexní. Podle ní je nezbytné počítat s tím, že se objeví nové případy, zároveň ale uklidnila tím, že nákaza se mezi místními obyvateli dál nešíří.

Zatím na něj neexistuje žádná léčba, ani očkovací látka. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, kašel, dušnost nebo selhání ledvin. Úmrtnost je zhruba 38 %. MERS způsobuje virus ze stejného kmene, jako virus SARS, který v letech 2002 a 2003 vyvolal v Číně smrtící epidemii.

Ze čtyř vzorků, které byly v Praze testovány, vyšly tři negativně, jeden měl hraniční hodnoty. Ale ne pozitivní," doplnil mluvčí Bubla. O vyvrácení nákazy informoval portál tvnoviny.sk.

Vzhledem k jedomu vzorku s hraničními výsledky se bude test opakovat. "Pacientovi znovu odebereme vzorky a zase je pošleme do Prahy," uvedl Bubla.

Muž z Jižní Koreji, u kterého bylo podezření na výskyt smrtícího koronaviru MERS způsobujícího respirační potíže, je stále hospitalizován v nemocnici v Bratislavě.

Žilinský hotel Fram, v němž muž bydlel, byl podle serveru pravda.sk dnes v podvečer až do oznámení nových výsledků uzavřen. Všech 35 hostů je v karanténě a nesmí opustit Slovensko. Všichni rovněž pocházejí z Koreje a pracují v Žilině, kde má svou továrnu korejská automobilka Kia. Pro jednu z jejích dodavatelských firem nemocný muž pracuje.

Svůj zdravotní stav musí nyní sledovat i 14 zaměstnanců hotelu, řekla médiím mluvčí slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví Lenka Skalická. U nich se však bližší kontakt s nemocným nepředpokládá.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS lékaři nemocnice

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy