Ludvík žádal dalších 3,7 miliard na zdravotnictví, po jednání s Pilným slevil

Praha - Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chtěl navýšit rozpočet zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Peníze by měly jít do nemocnic, které jsou přímo řízeny resortem, na strategické investice a na dotační programy. Po jednání s ministrem financí Ivanem Pilným se ale musí smířit jen s dvěma miliardami.

"Samozřejmě jsme to museli předjednat. Protože já nemám ve zvyku dát dvojnásobné cifry a čekat polovinu. My to máme všechno zdokladované," řekl Ludvík při příchodu na ministerstvo financí.

Po jednání je vše jinak. Podle Ludvíka je částka dvě miliardy "ořezaná na kost". Jednání s Pilným si ale chválil, bylo podle něj velmi racionální. "Šli jsme kapitolu po kapitole, položku po položce. Ale samozřejmě, že finance bojují. Finální rozhodnutí bude určitě na vládě," řekl novinářům po schůzce.

"Ten kompromis vnímám v tom, že ministerstvo zdravotnictví velmi rozumně, stejně jako ostatní ministerstva, snížilo požadavky, které šly nad rámec toho, co dostalo. Přání pana ministra Ludvíka je v tomto okamžiku v oblasti dvou miliard. Tyto dvě miliardy jsem mu nemohl potvrdit, protože ve státním rozpočtu prostě nejsou," řekl Pilný. Ministr Ludvík nyní musí definovat priority ve svém rezortu, následný návrh rozpočtu předá Pilný vládě. Ta bude muset rozhodnou o prioritách státu, protože na všechno peníze nebudou, aby se zvládnul schválit plánovaný 50miliardový schodek.

Ministerstvo z rozpočtu platí provoz státních institucí jako jsou Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo krajské hygienické stanice, celkem jich je včetně přímo zřizovaných nemocnic a dalších zdravotnických zařízení 73. Další peníze, asi 277 miliard korun, rozděluje prostřednictvím úhradové vyhlášky zdravotním pojišťovnám. Asi 69 miliard z nich platí stát za děti, seniory a další státní pojištěnce.

Na opravy ministerstvem spravovaných nemocnic mělo být příští rok vyčleněno přes 10 miliard korun. Část chce čerpat z evropských fondů. Už teď je podle Ludvíka zřejmé, že na některé se nedostane. "Nechci do kapitoly nic, co by se příští rok neutratilo, protože to není ještě ani vysoutěženo," vysvětlil ministr.

Související

Miloslav Ludvík.

ČSSD kritizuje vládu, podle ní selhává v řešení domácích problémů

Vláda Petra Fialy (ODS) musí podle sociální demokracie najít odvahu k nepopulárním krokům. Předseda ČSSD Michal Šmarda na dnešní tiskové konferenci v pražském Lidovém domě ocenil některé kroky vlády při diplomatické reakci na agresi Ruska na Ukrajině či rozhodnutí ohledně migrační vlny z Ukrajiny, kabinet však podle něj zatím selhává v řešení domácích problémů.

Více souvisejících

Miloslav Ludvík Zdravotnictví státní rozpočet Ivan Pilný nemocnice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy