Ludvík chce po seškrtání rozpočtu vynulovat investice

Praha - Ministerstvo zdravotnictví bude muset kvůli růstu platů, který slíbila vláda, v rozpočtu na příští rok uspořit 738 milionů korun. Nejspíš bude nutné vynulovat investice, řekl dnes na dotaz ČTK ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí řekl, že se koalice dohodla na tom, že ministerstva přispějí na příští rok do rozpočtu čtvrtinou ze svých nespotřebovaných rezerv z let 2013 až 2016. Celkem to má být deset miliard korun.

Resort ale podle Ludvíka nemá kde brát. "Nyní tedy stojíme před volbou, zda zajistit leteckou záchrannou službu pouze na půl roku, ukončit program specializačního vzdělávání zdravotnických pracovníků, zakonzervovat veškeré investiční akce nebo na polovinu snížit výdaje na výzkum, vývoj a inovace. To vše jen proto, že provozní výdaje a výdaje na neinvestiční dotační programy byly sníženy na minimum," řekl.

Požadavek na příspěvek je podle něj "paralyzující" a peníze v rezervách rozpočtu pro příští rok podle něj není možné najít. "Bude nutné snížit konkrétní plánované výdaje a nahradit je nároky z nespotřebovaných výdajů minulých let. Pokud tyto peníze ovšem budou k dispozici," dodal. U investičních programů jsou peníze přidělené na konkrétní akce a vyčerpány nebyly jen kvůli protahujícím se výběrovým řízením na dodavatele.

Související

Miloslav Ludvík.

ČSSD kritizuje vládu, podle ní selhává v řešení domácích problémů

Vláda Petra Fialy (ODS) musí podle sociální demokracie najít odvahu k nepopulárním krokům. Předseda ČSSD Michal Šmarda na dnešní tiskové konferenci v pražském Lidovém domě ocenil některé kroky vlády při diplomatické reakci na agresi Ruska na Ukrajině či rozhodnutí ohledně migrační vlny z Ukrajiny, kabinet však podle něj zatím selhává v řešení domácích problémů.

Více souvisejících

Miloslav Ludvík nemocnice Zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 55 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy