ROZHOVOR | Ministerstvo nesplnilo slib o navýšení úhrad, a ještě nám sáhlo na peníze, zlobí se šéf Sdružení praktických lékařů

ROZHOVOR - Praktičtí lékaři po celé České republice dnes protestovali. Nelíbí se jim narůstající byrokracie a špatné financování jejich oboru. Dne 18. října pak na jeden den uzavřou své ordinace úplně. Říkáme, že zavíráme ordinace teď na jeden den, abychom je zítra nemuseli zavřít natrvalo, vysvětluje pro EuroZprávy,cz předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Proč vlastně praktičtí lékaři protestují? V čem vidí ten největší problém?

Problémů je celá řada. Jde například o dlouhodobé zanedbání ambulantní péče ze strany státu a ministerstva zdravotnictví. Primární péče je upozaděna na úkor lůžkového sektoru. Znamená to, že i prostředky primárně proudí do lůžkového sektoru a nám klesá podíl na koláči finančních prostředků přerozdělovaných ve zdravotnictví. Naše úhrady stagnují a naše praxe se nemohou rozvíjet. Máme obrovský ekonomický dluh, jsme schopni udržovat praxe v chodu, ale nemáme prostor pro jejich rozvoj.

Druhý problém je, že čelíme obrovskému nárůstu administrativy, jde o neskutečnou buzeraci ze strany státu, která naši práci nesmírně komplikuje. Ubírá nám čas na pacienta. Zároveň ale také způsobuje, že naše práce není příliš atraktivní pro mladé lékaře.

Upozorňujete právě na to, že mladí lékaři se do ordinací na vesnicích nebo v pohraničí příliš nehrnou. Na některých místech hrozí, že se o pacienty nebude mít kdo starat. Můžete upřesnit, kde je situace nejhorší?

Máte pravdu, to je věc, na kterou jsme chtěli také upozornit. Dlouhodobě neřešené problémy opravdu vedou k tomu, že začínají chybět lékaři. Tam, kde nějaký doktor skončí, se ho často nedaří nahradit. Nejhorší jsou venkovské oblasti a periferní oblasti republiky, jako je pohraničí nebo sociálně vyloučené oblasti. Jde třeba o Mostecko.

Naše dnešní akce ale měla upozornit na to, že se nejedná jen o tyto lokality, protože lidé mají problém najít lékaře i ve větších obcích napříč celou Českou republikou. Třeba i ve Středočeském kraji, konkrétně ve Žlebech. Tam skončil doktor a přestože to je obec, která má asi 2000 obyvatel, nepodařilo se najít jeho nástupce. A lidé místo toho, aby se jim dostalo péče, kterou potřebují, a v místě, kde žijí, musí hledat doktora třeba 10 kilometrů daleko v nějaké ze sousedních obcí.

Vedete nějaká jednání s ministerstvem zdravotnictví, aby se problém co nejrychleji vyřešil?

My jednání s ministerstvem vedeme dlouhodobě a na problém ho upozorňujeme. Musím ale říci, že ministři poslední vlády tento problém zlehčují a bagatelizují. Slyšíte to i dnes – když jsou postaveni tváří v tvář faktům, tak je ignorují. A nejsou schopni svůj názor změnit. My jsme loni dosáhli alespoň částečné dohody s ministerstvem o navýšení kapitační platby tak, aby ministerstvo vyrovnalo dluh, který vůči nám má už od roku 2015. Dohodli jsme se na tom, že nám ho splatí ve dvou částech. První půlku splatili v roce 2016 a v roce 2017 mělo dojít k dalšímu tříprocentnímu navýšení kapitace. To ale nebyly peníze navíc, nýbrž jen to, co nám ministerstvo mělo dát v předchozích letech.

Přesto pan ministr svůj slib letos nedodržel a dokonce se nám svým návrhem úhradové vyhlášky snaží další peníze sebrat. To by znamenalo, že praktičtí lékaři budou jedinou odborností, která by si měla v příštím roce finančně pohoršit. A to i přesto, že do zdravotnictví přiteklo 15 miliard navíc, které rozdávají plnými hrstmi zejména do nemocnic.

Protestovali jste dnes, další protest jste ohlásili na 18. října, kdy máte v plánu úplně zavřít ordinace. Druhý protest se má konat dva dny před volbami, Má toto načasování nějaký zvláštní význam? Chcete tak získat větší pozornost?

Předpokládám, že z toho budeme obviňováni, ale pravda je taková, že dnešní protest ve Žlebech jsme připravovali delší dobu a chtěli jsme upozornit na problémy spíše symbolickým způsobem bez uzavření ordinací. Ale ministerstvo, i když všechny naše důvody k protestu dobře zná, situaci ještě vyhrotilo tím, že nesplnilo loňský slib o navýšení úhrad, a ještě nám na peníze sáhlo.

To byla ta pověstná kapka, kdy míra naší trpělivosti přetekla. Právě proto jsme se rozhodli pro uzavření našich ordinací. Znamená to, že jsme si termín nevybrali, ale je dán tím, kdy byl zveřejně návrh úhradové vyhlášky. My ho považujeme za plivnutí do tváře praktickým lékařům a neumíme na to reagovat jinak než razantnější akci. Proto zavřeme 18. března na jeden den naše ordinace.

Mluvíte o tom, že jste připraveni ordinace zavírat opakovaně. Nabízí se tedy otázka – neberete si pacienty tak trochu jako rukojmí?

Pacienty si jako rukojmí nebereme. Nám tahle forma protestu není vlastní a není nám ani příjemná. Na druhou stranu ale už nevidíme žádný jiný způsob, jak na problémy upozornit a jak přesvědčit ministerstvo, aby nám naslouchalo. Věříme, že naši pacienti pochopí, že tady nejsou v roli rukojmích, ale že jde naopak především o ně. Nám jde o to, aby nezanikaly ordinace praktických lékařů a aby zůstala byla dostupná základní zdravotní péče i ve venkovských regionech. Jednodenní diskomfort, který zažijí v podobě toho, že bude mít jejich praktik zavřeno, je stav, který jim přinese do budoucna tu výhodu, že ordinace nebudou v budoucnu zavírat úplně. Říkáme, že zavíráme ordinace teď na jeden den, abychom je zítra nemuseli zavřít natrvalo.

Děkujeme za rozhovor

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Petr Šonka (Sdružení praktických lékařů) lékaři ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy