Jídlo se nedá žrát a ještě platit za televizi? Nemocnice vybírá poplatky, Češi zuří

Brno - Řadu lidí na sociálních sítích rozzlobilo zjištění, že v jedné z největších nemocnic v republice - Fakultní nemocnici Brno Bohunice - musejí pacienti platit poplatek, pokud se na pokoji chtějí dívat na televizi. Server EuroZprávy.cz proto zjišťoval, proč zdravotnické zařízení k tomuto kroku přistoupilo a co se s vybranými penězi děje.

Jedna z pacientek brněnské fakultní nemocnice si ve facebookové skupině týkající se Brna postěžovala, že se v Bohunicích musí platit za sledování televize. „Nemocnice v Brně. Pro lidi, kteří tu leží týdny či měsíce, naprosto nepochopitelná věc. V nemocnici je 1888 pokojů. To byl ale dobrý kšeft, pro koho asi?“ podivovala se.

Její příspěvek vyvolal poměrně bouřlivou debatu. „To je neuvěřitelný!! To už snad nemyslí vážně??“ podivovala se jedna z diskutujících. „Je to strašná ostuda a drzost!!!!“ přidal se další. „To je neskutečný hnus!!!!! Chudáci hospitalizovaní.“ Další ale tak tvrdí nebyli. „Mně to přijde jako dobrá věc. Když jsem byla v nemocnici, byla jsem ráda, že je klid. Kdyby to bylo zadarmo, hraje to od rána do večera a ticho a klid taky lečí,“ vzkázal jim jiný uživatel.

Další naopak argumentoval tím, že si přece platí zdravotní pojištění a tudíž by měl mít televizi zdarma. „Tak tvl to si dělaj p*del, ne? K čemu si platíme zdravotní? Jídlo na h*vno, žrát se to nedá, a ještě si platit za TV? Tak kde to jsme?“ nešetřil vulgaritami naštvaný diskutující. Toho ale hned další vyvedl z omylu. „Televize není součást zdravotní péče, tudíž pojišťovny ji nehradí...“ zdůraznil.

Proč se vlastně platí a co se s penězi děje?

My jsme se tedy zeptali, proč se v Bohunicích musí za televizi platit. „Vzhledem k tomu, že jsme druhá největší nemocnice v ČR s počtem 1888 lůžek, a že jsme ze zákona povinni poskytovat zdravotnické služby, není v našich ekonomických silách při takto velké nemocnici, která je v Brně na třech místech, se dále starat o zábavu pacientů, kterou může být např. sledování televize,“ uvedl na dotaz serveru EuroZprávy.cz mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Poukázal také na to, že nemocnice jsou povinny platit poplatek z každého přístroje – a to by bohunická nemocnice nezvládla. „Provozování TV zařízení a úhrada televizních poplatků z každého přijímače, v tak rozsáhlém zařízení, není prostě v našich finančních možnostech. Na druhé straně chceme našim pacientům tento typ zábavy a trávení volného času nabídnout,“ vysvětluje pro EuroZprávy.cz Žára.

Diskutující ve skupině o Brně také zajímalo, „komu jdou peníze do kapsy“. Bohunická nemocnice to v tomto případě není. „Tuto službu na základě poptávkového řízení provozuje soukromá společnost, která nabídla vyšší cenu. K podmínkám uvádíme, že poskytovatel služeb poskytuje FN Brno úhradu za instalaci a provozování TV zařízení, přičemž je povinen zabezpečovat stálý a bezpečný provoz TV zařízení, tj. na svoje náklady zajišťovat provoz, údržbu, bezodkladné opravy, hradit TV poplatky za všechny přístroje a nese odpovědnost za poškození nebo ztrátu TV zařízení nebo jeho části,“ vysvětlil nám. 

Podle jeho slov je to pro nemocnici praktické a vhodné řešení. „Zvolenou formu spolupráce s dodavatelem, který pacientům umožní sledování televize dle jejich svobodného uvážení a zdravotnickému zařízení přitom nevznikají náklady, považujeme za vhodné řešení,“ dodal pro Eurozpávy.cz Žára.

Nemocnice musí platit za každý přístroj

Nemocnice musí za každou musí platit 135 korun měsíčně jako koncesionářský poplatek. Výjimku zákon nepřipouští. Pacienti pak za 90 minut zaplatí 10 korun.

Jak zjistil server EuroZprávy.cz, v dalších brněnských nemocnicích ale pacienti platit nemusí. „U nás pacient neplatí za žádné takové služby a ani o tom neuvažujeme. Ani za televizi na pokoji, ani za WiFi či šatnu,“ uvedla pro náš server tisková mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.

A stejné je to i v brněnské Úrazové nemocnici, kde se také poplatky za televizi neplatí. „TV máme na všech nadstandardních pokojích, kde je cena TV zahrnuta v ceně za nadstandardní pokoj a pak na společenských místnostech či jídelnách. Na standardních pokojích jsou TV výjimečně,“ řekl serveru EuroZprávy.cz ředitel nemocnice Zdeněk Buštík s tím, že o zpoplatnění televize nemocnice ani neuvažuje.

Podobně to funguje také třeba ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. „V naší nemocnici poplatky nevybíráme. Výjimkou jsou nadstandardní pokoje, kde  je užívání TV zakalkulováno, a to dle ceny televizoru, který je v pokoji  umístěn. Cena je od 24-66 Kč," uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí nemocnice Petra Veselá. Doplnila, že ani u Anny zavedení poplatků za TV nezvažují.

Pacienti si na placení nestěžují

A přestože na sociálních sítích si lidé na placení za TV v nemocnici stěžují, pacienti, kteří v bohunické nemocnici leželi a se kterými server EuroZprávy.cz mluvil, v tom větší problém nevidí. „V nemocnici jsem byl asi týden. Na pokoji jsme byli většinou tři a na televizi jsme se občas dívali. V placení jsme se střídali, kdo hodil desetikorunu, dostal ovladač,“ uvedl pro náš server třicetiletý Michal, který v nemocnici podstoupil operaci nohy.

Platit za sledování televize mu prý nevadilo. „Aspoň ta televize nejela celý den, ale jen občas. A já se mohl v klidu vyspat. Podívali jsme se třeba na zprávy a večer na film,“ dodal pro EuroZprávy.cz pacient bohunické nemocnice. Přiznal však, že by byl raději, kdyby vybrané peníze zůstaly nemocnici.

Pacientka Tamara strávila v bohunické nemocnici 12 dní. „Jelikož je tam wi-fi, tak jsem byla hlavně na notebooku. Na TV jsem neměla potřebu se dívat,“ uvedla pro EuroZprávy.cz. Další pacientky ale podle jejích slov čas od času televizi pouštěly. „Například ve srovnání s Blanskem, kde je TV zadarmo, v Bohunicích mi bylo líto tam peníze házet. Ale není to až tak drahé. Takže kdybych byla televizní maniak, tak bych tam určitě jednou denně peníze vhodila,“ dodala Tamara s tím, že mladší pacienti si většinou vystačí s mobily nebo notebooky, ale že důchodci si raději pustí televizi.

Související

Zdeněk Ondráček

Komunista Ondráček navrhuje širší osvobození od poplatků za TV a rádio

Domácnosti, které v ověřeném čestném prohlášení uvedou, že nesledují televizní nebo rozhlasové vysílání, by nemusely platit vysílací poplatky Českému rozhlasu nebo České televizi. Počítá s tím novela zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, kterou ve Sněmovně předložil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Více souvisejících

televizní poplatky Fakultní nemocnice Brno Bohunice Úrazová nemocnice Brno Masarykův onkologický ústav Brno nemocnice televize

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy