25. výročí Sametu se blíží, v Praze se otevře Sametové centrum

Praha - 25. výročí "Sametu" Praha oslaví otevřením Sametového centra, kde se budou mimo jiní pořádat přednášky a společenské debaty. Jeden ze seminářů se zaměří i na školní osnovy dějepisu.

V Praze se dnes otevře nový multikulturní prostor nazvaný Sametové centrum,, který bude využívat objekt zapůjčený od pražského magistrátu v Cihelné ulici č. 4 v blízkosti Karlova mostu.

Pořádat se budou workshopy, přednášky, výstavy i debatní večery, které představí události a témata k 17. listopadu nejen v jeho historickém a politickém kontextu.

Centrum dnes večer pořádá Sametový večírek, v rámci něhož se odehraje happening se satirou, hudbou i gastronomií. Nazývá se Humorem za zářné řízky.

Hned 3. října zde podle webu bude přednáška s Petrem Šourkem, divadelním režisérem a zakladatelem cestovní agentury Corrupt Tour. Mluvit bude o vývoji v Čechách pro roce 89, roli umělců a o tom, jak se občan může podílet na společenském dění.

V polovině října se koná seminář se z perspektivy školního dějepisu, který se zaměří na problematiku paměti a vzpomínkové kultury. Na některých akcích se podílí mimo jiné i Ústav pro studium totalitních režimů a organizace Post Bellum. Ta je nevládní a nezisková organizace, která dokumentuje vzpomínky pamětníků důležitých historických fenoménů 20. století a snaží se, aby se o těchto příbězích dozvěděla širší veřejnost.

17. listopadu 1989 se v 16.00 hodin na Albertově v areálu Univerzity Karlovy sešlo před budovou Patologického ústavu na 15 tisíc vysokoškoláků. Nad hlavami měli transparenty, kterými otevřeně vyjadřovali své postoje k současnosti: Kdo, ne-li my? Kdy, ne-li teď? - Studenti! Už nikdy o nás bez nás - Dialog se nedá vést na ulici - Respektujte akademické svobody - Přestaňte bít studenty - Lží už bylo dost - Svobodnou republiku ve svobodné Evropě.

V 16:40 shromáždění skončilo a v 17:00 se patnáctitisícový průvod, v němž byli kromě studentů i akademičtí hodnostáři, pedagogové a pamětníci událostí z roku 1939, vydal z Albertova na vyšehradský Slavín. Jeho účastníci měli v rukou rozsvícené svíčky a v euforii po právě prožitých čtyřiceti minutách skandují hesla: Chceme novou stovku - Nechceme Štěpána - Ať žije Havel - Jakeš ven - Nechceme kůl v plotě - Svobodné volby - Češi pojďte s náma - Chceme stovku s Havlem - Už to máte prohraný - Už vám zvoní hrana - Havel na Hrad.

Na konci Vyšehradské ulice na křižovatce u Botanické zahrady byli v 18:25 pořádkovými jednotkami SNB poprvé zastaveni. Průvod tlakem zadních řad protrhl v 18:31 policejní kordón a jeho příslušníci, ve snaze demonstranty zahnat zpět, zaútočili pendreky. Konec průvodu, který mezitím dorazil, se ve Vyšehradské asi v 18:50 obrátil a zamířil Plaveckou ulicí na Nábřeží Bedřicha Engelse a za skandování hesla Češi pojďte s náma, směřoval k centru. V tu chvíli se k jeho účastníkům přidávali další Pražané, kteří byli v té době v ulicích a v okolních restauracích a kavárnách, informuje totalita.cz.

V 19:21 průvod zabočil na Národní třídu a zaplnil ji po celé její šířce a pokračoval k Václavskému náměstí. Mezitím k obchodnímu domu Máj dorazil Pohotovostní pluk VB a jeho příslušníci Národní třídu v 19:25 kvapně u budovy nakladatelství Albatros přehradili. Zhruba v 19:30 k nim dorazilo čelo průvodu a prostor na Národní třídě se postupně do 19:35 zaplnil přibližně deseti tisíci lidmi.

Zhruba ve 20:25 začali na demonstranty útočit příslušníci oddílu zvláštního určení, tzv. červené barety. Způsoboval tak v davu tlaky, při kterých lidé nemohli dýchat, a hrozilo ušlapání. Červené barety brutálním způsobem vytahovali jednotlivce z davu a zavírali je do připravených autobusů.

Ve 20:30 byly u Mikulandské ulice vytvořeny v policejním kordonu uličky, kterými byli demonstranti pouštěni ven. Byli při tom biti obušky a následně perlustrováni.

Ve 21:10 byl prostor vylidněn. Na zemi zůstaly ztracené boty, části oděvů i rozbité brýle. U jazykové školy naproti Albatrosu leželo bezvládné tělo mladého člověka (později se ukázalo, že to byl důstojník Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, alias nezávislý student Milan Růžička). Pro něj ve 21:10 přijela sanitka.

Ve 21:16 řídící štáb bezpečnostní akce konstatoval, že byl obnoven veřejný pořádek.

Příslušníci pohotovostního pluku, školního pohotovostního oddílu i červené barety i dál na Národní třídě řádili. Brutálně napadali všechny, kteří se nacházeli v nejbližším okolí zásahu. Docházelo k velmi surovým útokům na jednotlivce: kopance do všech částí těla, do rozkroku, údery pěstí do obličeje. Ve 22:20 likvidovali na Národní třídě hořící svíčky.

Nakonec ve 22:30 pohotovostní pluk odjel a na Národní třídu přijeli první sanitky. Shromažďovali se tu zmlácení studenti i přihlížející lidé a na místech brutálního násilí zapalovali svíčky. Ve 22:38 proti nim naposledy zaútočily červené barety. O chvíli později se se lidé scházeli znovu a přinášeli do podloubí květiny a znovu zapalovali svíčky.

Související

Evropská Unie

15 let od vstupu ČR do EU: Co jsme díky členství získali?

V polovině týdne si naše republika připomněla významné výročí, a to 15 let od vstupu do Evropské unie. Vstup do evropského bloku nejen pro nás, ale i pro ostatní země střední a východní Evropy, které s námi do unie tehdy přistoupily, představoval obrovskou výzvu i příležitost; výzvu stát se součástí významného evropského projektu a příležitost konečně dokončit proces demokratické tranzice.

Více souvisejících

výročí sametová revoluce Listopad 1989

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

včera

Deset lidí je po nehodě turistického autobusu stále v péči nemocnic na Islandu

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy