Praha - Vánoce jsou svátky klidu a míru. Předvánoční čas je ale v dnešní společnosti bohužel o úplně něčem jiném. Času totiž není nazbyt. Zjednodušte si život a zkuste rychlé recepty, vánoční cukroví stihnete jedna dvě.
Vánoční cukroví je tradice, kterou si lze ulehčit nebo trochu přizpůsobit dnešní hektické době. Podívejte se na velmi rychlé recepty na skvělé cukroví:
Opilé švestky
Ingredience: 250 g sušených švestek, 1 dl rumu (slivovice nebo griotky), hrst mandlí a 200 g čokolády na vaření.
Postup: Švestky zalejte rumem a nechte půl hodiny odpočívat. Pak švestky vyjměte, do každé dejte jednu mandli a máčejte je v čokoládě, rozpuštěné nad vodní lázní. Pokládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.
Extra rychlé kokosky
Ingredience: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos (asi 150 gramů).
Postup: Míchejte mléko a kokos, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Z ní vytvořte menší kopečky a kokosky pečte při 150 stupních přibližně 15 minut.
Pudinkové kuličky
Ingredience: kakao, 10 dkg másla, 20 dkg cukru moučka, 4 balíčky vanilkového pudinkového prášku, rum, kokos nebo mleté oříšky.
Postup: Smíchejte pudinkový prášek, moučkový cukr, kakao a změklé máslo, pak přilijte trochu rumu (podle chuti) a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvářejte kuličky, které můžete obalit v kokosu nebo v oříšcích.
Šlehačkové cukroví
Ingredience: 1 smetana ke šlehání 250 ml, 500 g hladké mouky, 1 tuk omega, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (na obalování)
Postup: Tuk nastrouháte a společně s moukou a smetanou vypracujete hladké těsto. To pak vyválíte a vykrájíte formičkou a kousky kladete na plech. Pečete ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Obalujete ještě horké.
Rozinkový salám
Ingredience: 2 hrnky rozinek, 1 hrnek sušeného mléka, 1/2 hrnku strouhaných oříšků, 1/2 hrnku tekutého medu, 1/2 hrnku arašídového másla
Postup: Smíchejte med a arašídové máslo, a teprve pak přidejte sušené mléko - vše velmi dobře promíchejte. Poté zamíchejte rozinky a oříšky a vytvarujte váleček, který pak zabalíte do potravinářské folie. Váleček dejte do lednice a před podáváním nakrájejte na kolečka.
Související
Perníčky. Vánoční cukroví s dlouhou historií, do kterého patřila neobvyklá ingredience
Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky
Aktuálně se děje
před 42 minutami
Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA
před 1 hodinou
Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu
před 1 hodinou
Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas
před 2 hodinami
Záplava výrobků "Made in China" už vadí i EU. Von der Leyenová chce jednat s Ťin-pchingem
před 3 hodinami
Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro
včera
Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války
včera
Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby
Aktualizováno včera
Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska
včera
Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců
včera
Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů
včera
EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová
včera
Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1
včera
Mladík se přiznal k napadení europoslance Eckeho. Policie hledá další podezřelé
včera
Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům
Aktualizováno včera
Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let
včera
Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy
včera
Revoluce v elektromobilitě: 10 minut stačilo švédské automobilce k nabití svého prototypu
včera
Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska
včera
Google u soudu. V něm jde o miliardy dolarů a to, jak používáme internet
včera
Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu
V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování.
Zdroj: Jan Hrabě