Dorazil MERS do Česka? Na Bulovce přijali podezřelého pacienta

Praha – Virus MERS, který sužuje Jižní Koreu, se možná dostal i do České republiky. V Nemocnici Na Bulovce přijali prvního pacienta, který by mohl být tímto zákeřným dýchacím onemocněním napaden.

„Jedná se o muže ročníku 1989, který se na konci května vrátil z turistického výletu z Koreje. Během několika dní měl rýmu, následně i horečku," popisoval na brífinku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Pacientovi byl podle něj odebrán biologický materiál, výsledky testů by měly být známé zítra dopoledne. Němeček dodal, že příznaky jsou velmi neurčité, k hospitalizaci došlo hlavně kvůli nedávné cestě do Koreje. Ubezpečil také veřejnost, že byla dodržena všechna bezpečnostní pravidla, pacient je aktuálně v karanténě.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta řekl, že experti už vyhledali "kontakty", se kterými mladík přišel do styku. Jsou to tři osoby. Pokud by se nákaza potvrdila, rozhodlo by se o případné karanténě. Odborníci by se pak zaměřili i na další lidi, s nimiž mladý muž mohl být.

Podezření na nakažení virem MERS se objevilo také u Jihokorejce, který byl už o víkendu hospitalizován na Slovensku. Testy byly negativní.

Od května, kdy nákaza v Koreji propukla, zemřelo 19 pacientů a 154 lidí se virem infikovalo.

Nemoc se zpočátku projevuje běžnými příznaky nachlazení a teplotami kolem 38 stupňů. Pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Zdroje nákazy nejsou prokázány, vir je ale přenosný na člověka ze zvířat, přenášet by ho mohli například velbloudi.

Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Korejské ministerstvo informovalo, že dvě tamní nemocnice zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům.

Tento druh léčby měl poštovní výsledky v případě nakažení nemocí SARS, které způsobuje koronavirus z téhož kmene jako MERS a které si v roce 2003 vyžádalo na 800 obětí.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS nemocnice na bulovce nemoci

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 31 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy