Na Betlémské kapli se objevuje nápis Za pravdu, ovšem jen za slunečna

Praha - V rámci Husovských slavností, jež připomínají 600. výročí reformátorovy mučednické smrti, byla dnes na Betlémské kapli odhalena unikátní instalace. Na průčelí kaple se objevuje nápis "Za pravdu", ovšem jen za slunečného počasí. A to díky umístění kovových destiček.

"Pravda se objevuje jenom občas," podotkl v projevu předseda Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa Hynek Fajmon. Přiznal, že iniciátoři uměleckého díla zprvu nevěřili, že bude fungovat. Dnes se ale o tom osobně přesvědčily desítky lidí, kteří se přišli na odhalení architektonického prvku podívat.

Výběrová komise ocenila na vítězném návrhu právě rafinovanost a přitom pomíjivost řešení, které není závislé na lidském přání, ale boží vůli. Sluneční paprsek lze navíc chápat jako symbol kostnické jiskry či zážehu plamene, napsal v hodnocení člen komise, architekt David Vávra.

Projekt podnítil podnikatel Libor Burian, který se rozhodl, že bude u příležitosti husovského výročí financovat počin, který by Husa trvale připomínal. Burian dnes označil Husa za výraznou postavu českých a evropských dějin, která má stále co říct. "Těchto osm písmen přenese Husův odkaz po šesti stech letech," řekl. Stejná instalace v německém jazyce je i v Kostnici na fasádě Stephanschule, kde byl Hus vězněn.

Autory díla jsou Jerry Koza, Adam Jirkal a Martin Papcún z pražského Atelieru SAD. Instalace uměleckého díla je výsledkem spolupráce Českého vysokého učení technického jako majitele Betlémské kaple a Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa.

Bohoslužby, kterou doprovodilo vystoupení souborů Musica Bohemica a Schola Gregorina Pragensis, se účastnili například také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman a kardinál Miloslav Vlk.

"Stále existují hodnoty, pro které stojí žít i umřít," zdůraznil v projevu předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Hamáček mimo jiné uvedl, že je málo osobností, jejichž odkaz zůstává živý i po šesti stoletích. Podobně se vyjádřil taky Herman. "Pokud nějaká událost dokáže poutat pozornost víc než půl tisíciletí, je to důkaz její velké síly," řekl. Vlk poukázal na to, že výrok "Pravda páně vítězí", jak jej Hus hlásal, stále zůstává.

Mezi společné modlitby patřila i ta v duchu Husova učení, "aby všichni lidé dobré vůle hledali pravdu, milovali pravdu, říkali pravdu a bránili pravdu až do smrti". Zazněla také modlitba za politiky a další správce věcí veřejných, aby dokázali žít morálně, čestně, nesobecky a ku prospěchu celé společnosti, ale i za lidi chudé a diskriminované, dlužníky nebo za oběti násilí.

Související

Jan Hus Komentář

Hus neohnul před mocnými hřbet a dál hájil své postoje. Jeho odvaha je stále inspirující

KOMENTÁŘ – Pravdy si vážil více než svého života. Mistr Jan Hus, který byl přesně před 605 lety upálen v Kostnici, mohl ještě 6. července 1415 na hranici své postoje proti mocným hodnostářům odvolat, ale odmítl. Setrval ve svém přesvědčení. Odkaz kazatele, teologa i středověkého církevního reformátora je inspirující i pro dnešní dobu. Spočívá zejména v tom, nebát se ozvat proti společensky výše postaveným či jejich názory zpochybňovat. I když katolický kněz někdy připomínal anarchistu, jeho velkou předností byla schopnost diskutovat s každým. A je jedno, zda se takto chová člověk ve středověku nebo nyní. Otevřeně komunikovat, neohnout před nikým hřbet a zůstat pevný i odvážný, je cenné v každém čase.
Jan Hus

Česko si dnes připomíná upálení Jana Husa

Česká republika si dnes připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 605 lety na koncilu v německé Kostnici. Lidé si mohou jeho památku připomenout na bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze, v Husově rodišti - Husinci u Prachatic nebo na Kozím Hrádku na Táborsku, kde pobýval, když nesměl kázat v Praze.

Více souvisejících

Jan Hus Praha Církev

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy