Dobrá zpráva ze ZOO Brno: Medvědice Cora mládě kojí, ozývá se zvuk podobný traktoru

Brno - Bez tří dnů po třech letech porodila v sobotu 21. listopadu lední medvědice Cora své další mládě. V těchto dnech se již z porodního boxu ozývá typický zvuk kojení, který připomíná startování traktoru. To je velmi pozitivní, protože mládě z prvního mléka získává nezbytné látky pro získání imunity. Než bude jistota úspěšného odchovu, čeká Coru i medvídě rizikový měsíc. Zoologická zahrada v Brně to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Přípravy na porod lední medvědice probíhaly již několik měsíců. Změnila se krmná dávka pro Coru se zvýšeným podílem ryb, vařeného masa, ovoce, červené řepy a další zeleniny. Na začátku října byl od Cory do záložního výběhu oddělen samec Umca.

„Už při minulém porodu jsme se rozhodli Coru nijak neomezovat v pohybu a v posledních týdnech byla stále volně ve výběhu. Do porodního boxu jsme jí připravili dostatek slámy na případný porod a to, kde mládě porodí, jsme nechali na ní. To se ukázalo jako dobré řešení, protože ona je opravdu výborná matka," řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Cora porodila mládě v sobotu 21. listopadu ve 3:40 ráno veku ve výběhu a mládě si pak odnesla do porodního boxu. Nyní se od mláděte několik týdnů nebude vzdalovat. Má zabezpečený přísun vody do boxu a chovatelé se k medvědí rodině poprvé přiblíží až v únoru příštího roku, kdy Cora začne opět přijímat potravu a proběhne první veterinární prohlídka mláděte.

V nejbližších třech měsících potřebuje Cora s mláďaty absolutní klid, a proto je nyní pro návštěvníky uzavřena cesta kolem jejich výběhu.

Související

Ilustrační foto

Lední medvědi mohou vymřít do konce století, naznačuje studie

Arktida se otepluje dvakrát rychleji než jiná místa na naší planetě. Jak led v Arktidě ubývá, mizí potrava pro polární medvědi a podle vědců jejich klesající hmotnost snižuje šance na přežití arktických zim. Nová studie tvrdí, že kvůli klimatickým změnám lední medvědi vymřou během 80 let.

Více souvisejících

Lední medvědi ZOO Brno

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy