Policie zadržela soudce, který pustil z vězení exsenátora Nováka. Zeman souhlasil

Ústí nad Labem – Chomutovský soudce Ivan Novák byl dnes zadržen policií. Ta jej obvinila ze neužití pravomoci a přijímání úplatků. Podle zákona lze soudce pro činy spáchané při výkonu funkce nebo v souvislosti s jejím výkonem trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že prezident Miloš Zeman s trestním stíháním souhlasil.

O zadržení okresního soudce informovala mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. Případ souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, nikoli ale s někdejším senátorem a starostou Chomutova Alexandrem Novákem odsouzeným za přijetí čtyřicetimilionového úplatku, o jehož podmínečném propuštění rozhodl soudce loni. Vedle soudce byl podle České televize zadržen a obviněn i advokát a bývalý kriminalista Josef Doucha.

kauzou se už zabývá také protikorupční policie. „Mohu potvrdit, že náš útvar dnes provádí úkony trestního řízení a úkony prováděl i v Chomutově," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Okresní státní zástupce v Lounech Radim Dragoun, který kauzu dozoruje, potvrdil zadržení soudce z trestního úseku chomutovského soudu a jednoho advokáta.

Soudce je podle něj obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a ze spáchání zločinu přijetí úplatku. „S touto osobou byla zadržena a bylo zahájeno trestní stíhání proti osobě advokáta. Ten je stíhán pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby spáchané formou účastenství a pro zločin podplácení," řekl Dragoun.

Potvrdil také, že kauza souvisí s podnětem od ústeckého krajského soudu. „Jedním z podnětů, na základě kterého byla kauza řešena, je nepochybně toto podání," doplnil. Policie a státní zastupitelství má 48 hodin na to, aby rozhodly, zda budou pro zadržené žádat vazbu. „Osoby byly zadrženy, to znamená, že tam musely být shledány nějaké důvody vazby. Je samozřejmě otázkou, zda se v 48 hodinách podezření rozptýlí, či zda bude potvrzeno. O jejich propuštění ani o tom, zda bude podán návrh na vzetí do vazby, nebylo rozhodnuto," dodal Dragoun.

Krajský soud takovým vývojem překvapen nebyl. „O situaci víme, sami jsme ji iniciovali, sami jsme podali trestní oznámení na základě kontrolní a dohledové činnosti, která z naší strany probíhala na Okresním soudě v Chomutově," řekla Trejbalová. Krajský soud podle ní prověřoval podmínečná propuštění z výkonu trestu. Bližší informace s ohledem na vyšetřování sdělovat nebude.

Orgán, který zahájil trestní stíhání, musí podle zákona vyrozumět předsedu příslušného soudu a ministerstvo spravedlnosti. Ministertvo však prý zatím usnesení o zahájení trestního stíhání neobdrželo. „Až se s ním seznámíme, jednou z možných variant bude to, že ministr soudce dočasně zprostí výkonu funkce," uvedla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové má kauza negativní rovinu, protože jde o selhání soudce, což považuje za velký problém. „Je to narušení důvěry, kterou soudnictví potřebuje a musí mít. Ale nemůžeme se tvářit, že individuální selhání nejsou a neexistují," řekla ČTK. Zároveň má podle podle ní případ i pozitivní rovinu v tom, že zafungovaly kontrolní mechanismy. Chomutovský soudce byl zadržen po kontrole, kterou nařídil předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem kvůli pochybnostem při podmínečném propouštění vězňů.

Někdejší elitní kriminalista Doucha, který je údajně druhým zadrženým, působí jako samostatný advokát. Jeho telefon hlásí, že „volaný je momentálně nedostupný". Mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková ČTK řekla, že policie dnes u Douchy ve Vestci u Prahy provedla domovní prohlídku, při níž přítomný zástupce komory nepovolil vydání některých listin souvisejících s výkonem advokacie. Dokumenty jsou nyní zapečetěny v sídle komory a pokud se s nimi policie bude chtít seznámit, musí požádat o povolení soud.

Související

soudy

Skončí chomutovský soudce Novák za mřížemi? Státní zástupce ho obžaloval

Chomutov - Státní zástupce obžaloval chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchu za korupci a zneužití pravomoci. Informaci, kterou přinesla Česká televize, potvrdil ČTK lounský státní zástupce Radim Dragoun, který případ dozoruje. Novák měl od Douchy dostat úplatek 80.000 korun. Místně příslušným soudem je sice okresní soud v Chomutově, případ ale řešit nebude.

Více souvisejících

Ivan Novák (soudce) Alexandr Novák Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy