Dolíhal hovořil o loupeži u Slavkova, vypověděl spoluvězeň. Kam se 77 milionů podělo?

Brno - Roman Dolíhal podle výpovědi někdejšího spoluvězně v minulosti hovořil o podrobnostech loupeže 77 milionů korun, z níž se zodpovídá u Krajského soudu v Brně. Konkrétně prý uvedl, že si "nechal peníze z loupeže". Dolíhal s bratrem Antonínem také podle svědka půjčovali peníze na úroky. Proces pokračuje ve čtvrtek a pátek.

Bývalý spoluvězeň Jiří Adámek dnes ale u soudu nevypovídal tak jednoznačně jako v přípravném řízení. Sice se prý s Dolíhalem bavili o loupeži, leccos ale mohl vědět jen z televize, případně šlo o hypotetické úvahy.

U soudu však Adámek potvrdil například to, že podle Dolíhalova vyjádření se lupiči o přepadení vozu bezpečnostní služby pokoušeli dvakrát. Poprvé se jim porouchalo auto. Druhý pokus ale nakonec hodnotili jako úspěšný, v kurzovním voze totiž bylo více peněz.

"Nic takového jsem nikdy neřekl," zdůraznil po Adámkově výpovědi Dolíhal. Jeho obhájce Robert Grund označil Adámka za nedůvěryhodného svědka. "Je to účelová výpověď," uvedl Grund. Adámek s Dolíhalem figuroval také v jiné trestní kauze, kde neúspěšně žádal o status spolupracujícího obviněného.

Loupež u Slavkova se odehrála před deseti lety. Kromě bratrů Dolíhalových čelí obžalobě také Jaroslav Havlík, údajně třetí z lupičů. Čtvrtým obžalovaným je Jiří Bartoň, který podle obžaloby Romanu Dolíhalovi pomohl s odklizením těla zabitého velitele vozidla bezpečnostní služby. Pravděpodobný komplic lupičů zemřel čtyři roky po loupeži za nevyjasněných okolností. Tělo se našlo až nedávno na skládce u Drásova.

Antonín Dolíhal se přiznal k loupeži, na níž se podle něj podílel i jeho bratr s Havlíkem. Z vraždy viní bratra. S obětí se prý před tím pohádali. Roman Dolíhal zcela popírá účast na loupeži i vraždě muže z osádky kurzovního vozu. Přiznal jen to, že se ujal odklizení těla. Havlík podíl na loupeži zcela popírá. Bartoň přiznal, že pomohl s odklizením těla.

Uloupených 77 milionů korun se nenašlo. "Obávám se, že tato otázka nebude nikdy s jistotou objasněna," řekla novinářům státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Lupiči část peněz podle obžaloby vložili do nemovitostí, část svěřili jiným lidem ke zhodnocení, ovšem o vklady přišli.

Kauza je složitá, postupně vypovídají desítky svědků. Dnes například soud vyslechl bývalého pracovníka bezpečnostní agentury, který měl v den přepadení volno. Uvedl, že zdraví posádky mělo ve firmě podle předpisů přednost před zásilkou. V telefonech měla posádka navoleno nouzové číslo na dispečera. Při přepadení však telefon údajně využil jen takzvaný doprovodce, nikoliv řidič a vedoucí vozu. Svědek také uvedl, že šlo o špičkově zabezpečené vozidlo.

Někteří svědkové se omluvili, případně se nepodařilo doručit jim obsílku a bude potřeba pokus zopakovat. Je tak pravděpodobné, že tento týden rozsudek ještě nepadne.

Související

Soud, ilustrační foto

Rodina lupičů přijde o nemovitosti. Stát mi okrádá maminku, stěžuje si Dolíhal

Krajský soud v Brně dnes usnesením opět zabral vybraný nemovitý majetek příbuzným bratrů Dolíhalových odsouzených za loupež 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby u Slavkova u Brna. Bratři nemovitosti na své příbuzné převedli krátce před nástupem do vězení, podle soudu je aspoň částečně pořídili za peníze z trestné činnosti. Krajský soud nemovitosti odsuzujícím rozsudkem už dřív zabral, olomoucký vrchní soud ale tuto část rozsudku zrušil a věc vrátil. Rozhodnutí není pravomocné.
Ilustrační foto

ÚS odmítl stížnost Dolíhala, za loupež u Slavkova a vraždu dostal 20 let

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Romana Dolíhala v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. Má si odpykat 20 let ve vězení, a to nejen za samotnou loupež, ale také za pozdější vraždu velitele vozu s penězi. Odmítnutí stížnosti je patrné z justičních databází.

Více souvisejících

Roman Dolíhal loupež soudy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy