Padly tresty za loupež u Slavkova: Roman Dolíhal si má odsedět 20 let

Brno - Soud dnes vynesl verdikty v kauze deset let staré loupeže u Slavkova u Brna, kdy tři maskovaní muži přepadli vůz bezpečnostní služby a ukradli 77 milionů korun. Roman Dolíhal jako hlavní aktér dostal 20 let se vězení se zvýšenou ostrahou.

Bratr hlavního aktéra Antonín Dolíhal si vyslechl trest deset let vězení, ponechal si lhůtu na odvolání. Dalšímu komplicovi Jaroslavu Havlíkovi soud uložil 11 let vězení, Havlík se také na místě odvolal. Jiřího Bartoně, který následně pomáhal odklízet tělo velitele vozu, potrestal soud 2,5 lety podmíněně odloženými na čtyři roky. Bartoň se odvolání vzdal. Roman Dolíhal se odvolal na místě. Státní zástupkyně Ludmila Doležalová byla s rozsudkem spokojená.

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského byla u Romana Dolíhala jediná polehčující okolnost, a to, že před spácháním trestného činu vedl řádný život. U Antonína bylo výraznou polehčující okolností kromě předchozího řádného života i jeho přiznání a následné svědectví.

"Nejproblematičtější je pro nás rozsudek, těch 20 let, kdy tady vyskočili svědci, kterým se někdo měl svěřovat ve výkonu vazby. To je v poslední době takový nešvar," uvedl obhájce Romana Dolíhala Robert Grund.

Podle soudu obžaloba stála i na dalších důkazech. Jak předseda senátu řekl, výpověď Antonína Dolíhala byla vyrovnaná a korespondovala i s dalšími důkazními materiály.

Roman Dolíhal sám vinu popírá. "Jsem zoufalý, snažím se dokázat, že mám pravdu. Není jediný důkaz, že bych se dopustil trestné činnosti, která mi je kladena za vinu. Trestné činnosti jsem se nedopustil," řekl už dříve před soudem. Podle něj pouze pomáhal pohřbít mrtvé tělo.

Účastníkem soudního řízení byla i bezpečnostní služba Brink's C.L. Firma ale nedohledala doklady, zda uplatnila škodu jako pojistnou událost a návrh na odškodnění na poslední chvíli vzala zpět.

Při loupeži v srpnu 2006 měla trojice u sebe pistole, ale hrozila také napodobeninou bazuky. Podle státní zástupkyně se 35 milionů korun nepodařilo dohledat. Velitel vozu zemřel čtyři roky po loupeži za nevyjasněných okolností. Tělo se našlo až nedávno na skládce u Drásova.

Související

Soud, ilustrační foto

Rodina lupičů přijde o nemovitosti. Stát mi okrádá maminku, stěžuje si Dolíhal

Krajský soud v Brně dnes usnesením opět zabral vybraný nemovitý majetek příbuzným bratrů Dolíhalových odsouzených za loupež 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby u Slavkova u Brna. Bratři nemovitosti na své příbuzné převedli krátce před nástupem do vězení, podle soudu je aspoň částečně pořídili za peníze z trestné činnosti. Krajský soud nemovitosti odsuzujícím rozsudkem už dřív zabral, olomoucký vrchní soud ale tuto část rozsudku zrušil a věc vrátil. Rozhodnutí není pravomocné.
Ilustrační foto

ÚS odmítl stížnost Dolíhala, za loupež u Slavkova a vraždu dostal 20 let

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Romana Dolíhala v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. Má si odpykat 20 let ve vězení, a to nejen za samotnou loupež, ale také za pozdější vraždu velitele vozu s penězi. Odmítnutí stížnosti je patrné z justičních databází.

Více souvisejících

Roman Dolíhal loupež soudy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy