ROZHOVOR | Nesolidárnost s uprchlíky? Čechům to někdo oplatí, obává se politolog. A přirovnávat islám k totalitě je nekonečně hloupé...

ROZHOVOR – V reakci na uprchlickou krizi se vzedmul nacionalismus a patrná je protimuslimská nálada, ze které se snaží těžit někteří politici. „Rasismus je latentně přítomen ve všech středo a východoevropských společnostech,“ uvedl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz docent Rudolf Kučera z Katedry politologie a filozofie Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, který působí také na vysoké škole Cevro Institut. Orbánovská cesta k řešení současných problémů je podle něj chybná, upozornil také na mýtus, který koluje o Angele Merkelové.

S uprchlickou krizí se v Evropě vzedmula vlna nacionalismu a populismu. Je zde možno vidět nějaké paralely s 30. lety 20. století a nástupem nacismu, nebo jde tentokrát o něco jiného?

Tentokrát jde určitě o něco jiného. Ve třicátých letech šlo o nástup nacistického totalitarismu, jenž rozněcoval tyto konflikty na všech stranách. Především šlo o existenci národnostních menšin a jejich vnímání z hlediska rasové ideologie. Dnes jde hlavně o politické zneužívání migračních problémů těmi politiky, kteří cítí, že by už nemuseli kvůli své neschopnosti znovu ve volbách obstát.

Počet rasistických útoků v západních zemích roste, například v Německu, ale i v Británii po referendu o brexitu. Bude se Evropa dále radikalizovat?

Nebezpečí rasistických útoků skutečně existuje a bude dále pokračovat. V tomto případě by bylo třeba posílit policejní a bezpečnostní složky, aby účinně a rychle zasahovaly. A také prověřovat jejich členy, aby nesympatizovali s těmi, které mají postihovat. Týká se to například české nebo maďarské policie. Rasismus je latentně přítomen ve všech středo a východoevropských společnostech a jeho postupné překonávání bude dlouhodobou záležitostí. V západních společnostech jde o excesy, které jsou přísně postihovány.

Je souvislost mezi nacionalismem a politickou orientací? Ptám se proto, že nacionalismus bývá spojován s pravicí, ale ČSSD či KSČM se na adresu imigrantů nevyjadřují příliš vstřícně.

Nacionalismus může být různě politicky zabarven. V dobách Václava Klause to byla ODS, dnes se šíří ze sociálně-demokratického pražského Hradu. Vedle něj se snaží do tohoto údajného výtahu k moci vstoupit Tomio Okamura a další. Naštěstí není česká společnost až tak východní, jak se domnívají mnozí na Západě. Má liberální vrstvu, intelektuálně propojenou se západní Evropou, která zatím dokáže nacionální záchvaty několika jednotlivců tlumit. Tradičním cílem nacionalismu je obrana ohrožených národních států, což v českém případě není aktuální.

A je nějak provázán nacionalismus s křesťanstvím? Papež opakovaně vyzývá k pomoci uprchlíkům, ale silně katolické země jako Polsko, Slovensko či Maďarsko se zdráhají.

Nacionalismus je v zásadním rozporu s křesťanstvím, Bůh nestvořil různě hodnotné národy, ale lidi, se stejnou důstojností a hodnotou. Středo a východoevropské církve se ještě plně nevzpamatovaly z komunistického světa, v němž musely žít po dlouhá desetiletí. Bloudí a hledají si místo ve svých společnostech a naivně se domnívají, že přizpůsobování se většinovým náladám jim pomůže. Příkladem budiž kardinál Duka, jenž šíří strach z islamizace Evropy, a demobilizuje tak věřící.

Plánů na řešení uprchlické krize je spousta, včetně vystěhování ilegálů mimo Evropu po vzoru Austrálie. Jak by se měla EU k migrantům postavit dle Vašeho názoru?

K základním hodnotám Evropské unie patří právo na asyl pro ty, kdo prchají před záhubou ve svých zemích. Jejich žádosti musí být odpovědně zváženy, a pokud nevyhoví daným požadavkům, měli by být vráceni. Evropa unie se musí přitom postarat, aby je bylo možné vůbec někam vrátit. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby se na cestu do Evropy vůbec nevydávali lidé například z Bangladéše, Afghánistánu, Pákistánu, z Egypta, Tuniska, Alžíru, řady afrických zemí, kde nezuří občanské války.

K tomuto procesu přijímání a vracení patří také mobilizace dostatečného množství úředníků a techniky a evropská koordinace. Orbánovská cesta je zásadně chybná a proti-evropská. Všechny evropské státy se musí solidárně podílet na zabezpečování svých společností před nekontrolovanou migrací a terorismem. Plošné vyvážení migrantů z Evropské unie je totalitní opatření, které si Evropa nemůže nikdy dovolit. Nemůžeme se vracet do nacistické nebo stalinistické minulosti, kdy se násilně stěhovaly miliony lidí, musíme hledat jen taková řešení, která odpovídají zákonům, které jsme přijali.

Jak hodnotíte politiku kancléřky Angely Merkelové, pokud jde o její přístup k uprchlíkům? Zvládne Německo situaci?

Politika Angely Merkelové je zatím maximum možného, co mohla v Evropské unii, rozdělená na 28 států, prosadit, aniž by se zpronevěřila jejím hodnotám. Německo přijalo nejvíc uprchlíků a statečně zvládá problémy, rozváží je po Německu, staví jim ubytovací kapacity, zařazuje je do jazykových kurzů, hledá jim práci, stará se o jejich děti atd. A samozřejmě jich už také tisíce vrací. Čeští, slovenští, polští nebo maďarští nesolidární „ vlastenci" západoevropským státům nepomáhají a já se obávám, že jim to jednou někdo oplatí, až budou sami solidaritu potřebovat.

Merkelová nepozvala všechny uprchlíky, jak se někdy mylně uvádí: když viděla, jak brutálně a necitelně se k nim chovají Maďaři na budapešťském nádraží, jak je bijí, házejí jim potraviny jako psům atd. (sám jsem to viděl také), řekla, že je mohou posadit do vlaků a nechat odvézt do Německa. Bohužel se k tomu začali připojovat další a další (v první vlně uprchlíků jich bylo 40 procent z jiných států než ze Sýrie nebo Iráku).

Brexit zasadil Bruselu poměrně značnou ránu. Jak vidíte projekt EU do budoucna? Hrozí rozpad unie?

Brexit zasadil hlavně ránu britským politickým elitám, které se nyní budou muset věnovat neblahým jeho důsledkům ekonomickým a politickým. Brusel s Brexitem nemá problém, stal se kvůli chybám britské vlády a premiéra Camerona. Ten by u mě neudělal ani zkoušku z politologie, protože řešit vnitrostranické problémy pomocí celostátního referenda o setrvání země v Evropské unii je velkou chybou, jak ostatně ukazuje celá historie podobných referend v Evropě.

Brusel se neobává, že by Velkou Británii následovaly další státy, protože žádný jiný stát nemá takové vazby po celé zeměkouli jako Velká Británie. Jde o Austrálii, Nový Zéland, jihovýchodní Asii atd. Navíc je tu i jisté ulehčení, protože Velká Británie nikdy nepatřila k oporám evropské integrace a neustále si vyjednávala nějaké výjimky.

Ovlivní migrační krize výsledky voleb do Sněmovny?

Podle mého názoru je ovlivní velmi málo, protože strašení jakýmsi islámským dobytím Evropy je pro většinu lidí prázdným povídáním. A možná se dopracují i k názoru, že ti, kdo straší a požadují nějaké zásadní reformy Evropské unie, jsou větším nebezpečím než většina uprchlíků.

Jdou islám a demokracie dohromady? Právnička Klára Samková přirovnala islám k totalitním režimům jako jsou komunismus a fašismus...

Islám je druhé největší náboženství na světě a je od počátku rozdělené na několik základních směrů, především sunnitismus a šíitismus. Takže ani není jednotné. Přirovnávat toto náboženství k totalitním režimům je nekonečně hloupé. Nebezpečný je určitý výklad islámu, zpracovaný v totalitní ideologii, kterou ovšem vyznává jen malá, ale nebezpečná menšina muslimů. Tam, kde se taková ideologie ujme, mizí jakákoli šance na demokracii. Tam, kde se islám propojí s nějakou starobylou vysokou kulturou, jako například v Indii nebo Indonésii, může žít v rámci demokracie.

Islamismus je v současnosti dosti kontroverzní termín, který se stal v Evropě prakticky synonymem pro terorismus. Jak ho chápate Vy?

Rozlišuji islám a islamismus, což by právě měl být směr, založený na politické ideologii, která má již totalitní rysy. Můžeme použít i jiné pojmy, ale islamismus je zatím již zaveden a je dostatečně vypovídající. Politologové mají zvyk nekonečně diskutovat o pojmech, až se jejich obsah úplně vytratí. Toho bych se obával. Islamismus nelze přitom ztotožňovat s terorismem. Uvedu příklad: vláda prezidenta Asada je teroristická, ale není islamistická, protože je sekulárně totalitní.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Česká televize Rozhovor

Absurdní zpravodajství ČT? Hraje roli v návratu komunistů, zlobí se politolog

ROZHOVOR – Parlamentní volby proběhly 20. a 21. října 2017 a ani po půl roce nemá Česko vládu s důvěrou. Vítězné hnutí ANO nyní opět vyjednává o koalici s ČSSD. O slovo se ale důrazně hlásí také komunisté, kteří přes 40 let tuto zemi politicky, ekonomicky a morálně devastovali. Účast KSČM na vládě z toho důvodu mnoho lidí děsí. Podle docenta Rudolfa Kučery, politologa z vysoké školy CEVRO Institut a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, může za návrat komunistů i zpravodajství České televize. Řekl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Soros, George

Chce Soros svrhnout Ficovu vládu? Od politologů zazněla ostrá slova

ANKETA – Slovensko prochází nejhlubší politickou krizí ve svým novodobých dějinách, vyvolala ji vražda investigativního žurnalisty Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Padlo sice už několik lidí z nejbližšího okolí premiéra SR Roberta Fica, on sám ale rezignovat odmítá a přešel do protiútoku s tvrzením, že v dění na Slovensku může mít prsty americký miliardář maďarsko-židovského původu George Soros. Zeptali jsme se politologů, co na situaci u našich sousedů říkají.

Více souvisejících

Rudolf Kučera (politolog) rozhovor uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy