Českem se šíří nová mánie. Na obloze nic neuvidíte, uklidňují odborníci

Praha - Polární záře je nejen jev překrásný, ale i ojedinělý. Alespoň v našich zeměpisných šířkách. Přesto ho podle České televize lze v těchto dnech pozorovat i z České republiky. Odborníci ale tvrdí opak a upozorňují, že šance na spatření tohoto úkazu je takřka nulová.

Podle České televize byla od 25. března na Slunci velká koronální díra, která směrem k Zemi chrlí silně urychlený proud částic. Díky jejich interakci s atmosférou naší planety byla na severní polokouli pozorovatelná v noci na 28. března polární záře.

Woooow! Das waren die Nordlichter letzte Nacht in #Rovaniemi #Lappland #Finnland! pic.twitter.com/NftXpqi6SJ via @allaboutlapland

— FinnlandBlog (@FinnlandBlog) 28. března 2017

Televize dále uvádí, že pokračovat měla i v noci na dnešek a podle některých zpráv by mohla pokračovat i dnes v noci s poměrně velkou pravděpodobností výskytu i nad Českou republikou. Pravdou je, že polární záře byla viditelná z míst, kde se běžně neobjevuje, a naplno si ji mohli užít například obyvatelé Británie a dalších severněji umístěných zemí.

Odborníci jsou ale skeptičtí vůči jejímu výskytu v České republice. Vědci z Astronomického ústavu AV ČR tvrdí, že se nad našimi hlavami prakticky neobjeví. "Parametrů, podle kterých se určuje pravděpodobnost polární záře nad (nejen) naším územím, je víc. Souvisí s proudem nabitých částic ze Slunce po jeho erupční aktivitě a tím pádem pak s narušením magnetického pole Země," uvedli na facebooku odborníci.

#AuroraBorealis sightings on night red alerted issued for the Northern Lights https://t.co/ML7yricxK3 pic.twitter.com/EUNv7GdqRc

— BBC Highlands (@BBCHighlands) 28. března 2017

Podle nich se tedy nic mimořádného neděje a ačkoliv je polární záře v těchto dnech silnější, pořád není dostatečně silná na to, abychom ji spatřili i u nás. Nadále tak platí, že pokud chtějí Češi vidět na vlastní oči jednu z největších krás přírody, musí vycestovat za hranice na sever. Ideálně až za polární kruh, kde jsou polární záře nejsilnější.

Související

Polární záře nad Brněnskou přehradou. Autorem snímku je Vojtěch Otruba

Takhle impozantně vypadá polární záře nad Brněnskou přehradou

Přesně před dvaceti lety 20. listopadu 2003 ozářila oblohu České republiky polární záře. A 5. listopadu 2023 zachytil fotograf Vojtěch Otruba tento nádherný jev nad Brněnskou přehradou. Samozřejmě, od té doby jsme byli svědky i jiných polárních září, například 25. září tohoto roku. Nicméně, to klíčové spočívá právě ve dvacetiletém odstupu, informoval Astronomický ústav AV ČR.

Více souvisejících

Polární záře Země Vědci Česká republika Počasí

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy