Le Penová mezi Francouzi v ČR zcela propadla. V 2. kole pohoří, odhadují analytici

Praha - Podle zatím neoficiálních konečných výsledků se o křeslo francouzského prezidenta utkají centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Ta ovšem u Francouzů v Česku propadla, skončila pátá.

Na francouzském velvyslanectví v Praze volilo v neděli 1400 lidí. Z nich 562, tedy téměř 40 procent, podpořilo Macrona. Na druhém místě skončil s 322 hlasy bývalý francouzský premiér Fillon. Třetí se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, pro něhož bylo 18 procent hlasujících.

Hlavním rozdílem při srovnání s celostátními výsledky, je slabá pozice Le Penové. Od Francouzů v Česku získala 81 hlasů, což je necelých šest procent.

Ne všichni z Francouzů žijících v Česku však využili možnost hodit svůj hlas osobně. V jejich zemi je totiž možné delegovat volební právo na někoho jiného tím, že v průběhu roku si nechá na úřadu vystavit speciální formulář, tato možnost je ale omezená. Jeden volič může zastupovat pouze dva lidi, z toho pouze jednoho ze zahraničí. Možnost elektronické volby francouzské úřady zrušily kvůli hrozbě kyberútoků.

Čeští analytici předpokládají, že se ve druhém kole bude do jisté míry opakovat situace z roku 2002, kdy se celá politická scéna spojila proti kandidátovi populistické Národní fronty (FN). Před 15 lety získal Jean-Marie Le Pen ve druhém kole voleb zhruba 18 procent hlasů a prezidentský mandát tak výraznou většinou obhájil Jacques Chirac.

"Myslím, že to bude obdobné," řekl ke srovnání současnosti s tehdejší volbou politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Dan Marek. "Možná ten rozdíl nebude tak vysoký jako v roce 2002, ale většina průzkumů dnes predikuje (Emmanuelu) Macronovi kolem 60 procent, Le Penové kolem 40 procent a já myslím, že někde v tomhle řádu by se ten výsledek mohl pohybovat," doplnil.

"Již po oznámení odhadů v neděli večer doporučili François Fillon i Benoit Hamon svým voličům, aby podpořili Macrona proti Marine Le Penové, a vytvořili tak již tradiční 'republikánskou frontu', která v případě postupu Národní fronty do druhého kola její kandidáty zatím vždy zvládla pohodlně vyšachovat," připomněl analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Filip Chráska skutečnost, že se neúspěšní kandidáti tradiční pravice i vládnoucích socialistů už přiklonili na stranu centristy Macrona.

"Proti Marine Le Penové hraje i fakt, že v prvním kole skončila druhá, i když dlouho průzkumům kralovala a měla šanci získat až 28 procent hlasů," připomněl Chráska také to, že Le Penová získala 21,5 procenta hlasů a skončila s více než dvoubodovým odstupem za Macronem. "V této konstelaci pro ni bude velmi těžké získat více než nějakých 40 procent hlasů v druhém kole, i když se v příštích dvou týdnech může stát samozřejmě cokoli," uvedl Chráska.

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii Marine Le Pen Emmanuel Macron Velvyslanectví Francie Francie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy