Tragédie ve Studénce opět před soudem: Konstrukce pod mostem byla v pořádku, řekl znalec

Nový Jičín - Konstrukce, která podepírala rekonstruovaný most ve Studénce na Novojičínsku, byla dostatečně nosná, řekl dnes znalec u soudu, který se zabývá zřícením mostu a následným železničním neštěstím z roku 2008. Únosnost konstrukce několikanásobně přesahovala váhu mostu. Vladimír Doležel z Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice míní, že příčinu zřícení mostu je potřeba hledat jinde. Na most muselo působit i jiné než svislé zatížení, řekl znalec dnes před soudem v Novém Jičíně, který pokračuje v projednávání případu. V roce 2008 do trosek opravovaného mostu narazil vlak. Osm lidí nehodu nepřežilo.

Posudek, který dnes Doležel u soudu v Novém Jičíně představil, je podle dřívějších vyjádřeních předsedy senátu poslední důkaz v celém procesu. Po něm chce soudce hlavní líčení odročit, pravděpodobně za účelem přednesení závěrečných řečí.

Posudek, na kterém Doležel s kolegy pracoval přes rok, se zabýval především únosností konstrukce, která podepírala rekonstruovaný most. Takzvané bárky byly podle něj dostatečně nosné, aby vydržely váhu samotné mostní železobetonové desky, která na ně svisle tlačila. Tvrdí, že konstrukce by odolala, pokud by přenášela jen toto zatížení. Na zřícení mostu se tak podílely i další vlivy.

"Bylo tam něco jiného, než jen svislé zatížení. Něco, co na most působilo i vodorovně. Navíc podle mého názoru své sehrálo i to, že železobetonová mostovka nebyla uložena vodorovně," řekl Doležel. Dodal, že pokud by konstrukce přenášela jen svislé zatížení, deformovala by se jinak než v tomto konkrétním případě.

Soud dnes měl na programu pouze výslech tohoto znalce. Soudce jej ukončil už dopoledne. Pak začali klást doplňující otázky státní zástupce a postupně obhájci obžalovaných. Průběh dnešního hlavního líčení dnes zkomplikovaly technické problémy. Po polední pauze soudce oznámil, že dopoledne nefungovaly mikrofony a výslech znalce se musel celý opakovat. Během odpoledne se nestihl dokončit, pokračovat bude ve středu.

Už dříve soudce Jaromír Pšenica ČTK řekl, že tento posudek je poslední. Další důkazy už nehodlá pro nadbytečnost připustit. Po dokončení výslechu znalce by proto měl hlavní líčení odročit. Následovat by mohly závěrečné návrhy.

Na železniční trať ve Studénce spadl při tragické události rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 cestujících a škoda přesáhla 177 milionů korun.

Podle obžaloby byla příčinou tragické nehody souhra mnoha zanedbání a nedostatků. Obžalováni jsou tři pracovníci generálního dodavatele stavby, společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia), pět zaměstnanců subdodavatele - firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje, který měl na stavbu dohlížet, a osoba samostatně výdělečně činná, která pro subdodavatele pracovala.

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ soudy Studénka (Novojičínsko) Nehody vlaků

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy