Sekta naháčů řádila i v českých zemích, Žižka proti ní tvrdě zakročil

Ve středověku se objevila celá řada náboženský hnutí. Mezi nimi i taková, která měla poněkud netradiční pohled na křesťanství. Skupiny jako flagelanti, beghardi, bekyně, valdenští či Bratři a sestry svobodného ducha byly vždy předmětem opovržení ze strany papeže. U nás byla největší sekta tzv. adamitů.

Název adamité odkazuje k několika různým hnutím, včetně heretického hnutí z Nizozemska. Tyto sekty spolu souvisí jen vzdáleně, snad kromě podobných znaků, jako například praktikování nahoty. Čeští adamité byli radikální křídlo husitského hnutí.

Když byl popraven Jan Hus, někteří z jeho následovníku byli se situací v české církvi ještě nespokojenější, než kdy dříve a odmítali oficiální autority. U mnoha z nich došlo k radikalizaci a někteří z nich chtěli založit komunity, ve kterých by nebylo žádných pánů ani sluhů, pouze rovnost mezi lidmi. 

Když husité zrovna neválčili s křižáky, řešili spory mezi sebou a hnutí se postupně začalo štěpit. Vznikli táborité, orebité či ultrakvisté. A nejradikálnější ze všech - adamité, kteří své jméno odvodili od biblické postavy - Adama. 

Nevíme o adamitech mnoho, ale z textů, které o nich byli napsány vyplývá, že připomínali hnutí hippies, akorát zasazené do tvrdě křesťanského středověku. 

Kronikář Vavřinec z Březové o adamitech napsal: 

A když bloudili po lesích a po horách, upadli někteří z nich v tak velké šílenství, že odhodivše šaty, jak muži, tak i ženy, chodili úplně nazí říkajíce, že jsou v stavu nevinnosti a že šaty byly přijaty pro hřích prvních rodičů. A z téhož šílenství se domnívali, že nehřeší, jestliže se bratr tělesně spojuje se sestrou. A jestliže některá počala, říkala, že počala z Ducha svatého.

Učenec Enea Silvio Piccolomini, který se později stal papežem Piem II. si všiml jejich podivných sexuálních zvyklostí:

Dopřávali si promiskuitního sexu, ale každý partner musel být schválen Adamem, hlavním stařešinou. Když jeden z bratří hluboce toužil po sestře, vzal ji za ruku a přivedl ke stařešinovi. Řekl: "Má duše je vášnivě zamilovaná do této ženy" a stařešina odpověděl "Jděte, buďte plodní a naplňte zemi."

Opovrhovali jimi dokonce i ostatní husité

Jejich aktivity se nakonec ukázali být příliš radikálními i pro ostatní husitské frakce a v roce 1421 byli z komunity vyloučeni. V té době jich existovalo něco mezi 200 a 300, dostatek na to, aby si založili vlastní malou kolonii o pár kilometrů dál.

V létě téhož roku proti nim Žižka vyhlásil kampaň. Pochytal či zabil většinu z nich, přičemž zajatci byli později popraveni jakožto kacíři. Několik málo jich snad přežilo, ale jádro celého hnutí bylo zničeno. Ironií osudu pak tábority o 13 let později potkal podobný osud, když byli označeni za příliš radikální a smeteni v bitvě u Lipan.

České země pak v průběhu patnáctého století pokračovaly jako oblast, kde se náboženská hnutí rozvíjela velmi nekonvenčně a dynamicky. Mnozí historici a učenci toto období dodnes považují za předchůdce protestantské reformace.

Související

Jan Hus Komentář

Hus neohnul před mocnými hřbet a dál hájil své postoje. Jeho odvaha je stále inspirující

KOMENTÁŘ – Pravdy si vážil více než svého života. Mistr Jan Hus, který byl přesně před 605 lety upálen v Kostnici, mohl ještě 6. července 1415 na hranici své postoje proti mocným hodnostářům odvolat, ale odmítl. Setrval ve svém přesvědčení. Odkaz kazatele, teologa i středověkého církevního reformátora je inspirující i pro dnešní dobu. Spočívá zejména v tom, nebát se ozvat proti společensky výše postaveným či jejich názory zpochybňovat. I když katolický kněz někdy připomínal anarchistu, jeho velkou předností byla schopnost diskutovat s každým. A je jedno, zda se takto chová člověk ve středověku nebo nyní. Otevřeně komunikovat, neohnout před nikým hřbet a zůstat pevný i odvážný, je cenné v každém čase.
Jan Hus

Česko si dnes připomíná upálení Jana Husa

Česká republika si dnes připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 605 lety na koncilu v německé Kostnici. Lidé si mohou jeho památku připomenout na bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze, v Husově rodišti - Husinci u Prachatic nebo na Kozím Hrádku na Táborsku, kde pobýval, když nesměl kázat v Praze.

Více souvisejících

Jan Hus Mistr Jan Hus adamité historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy