Dnešní svátek připomíná Jana Husa. Kritizoval církev, skončil na hranici

Praha/Husinec - Česko si dnes připomíná upálení Jana Husa v Kostnici roku 1415. Hus kritizoval církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky.

Slavnosti Jana Husa se konají už od úterý na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1414 vydal na koncil do Kostnice. V Husinci již v předvečer státního svátku začaly tradiční městské slavnosti věnované rodáku Janu Husovi. Během dneška na nich vystoupí například herci Jan Kačer a Alfréd Strejček či dirigent Jan Talich. Závěr oslav bude již podruhé patřit Jihočeské filharmonii, která zahraje Čtvero ročních dob.

Na oslavy jezdí asi tisíc lidí. Centrum Jana Husa tvoří tři budovy. Když se připomínalo 600 let od kazatelovy smrti, Husův rodný dům byl opraven za 26 milionů. "Husův domek se změnil z chudičkého domečku v důstojné místo, je krásný. Proměnil se celý kromě jeho rodné světničky. Poslední rok předtím byl památník zavřený, protože byl zasažen dřevomorkou a skoro v havarijním stavu. Teď přitahuje nejenom Čechy," řekla starostka Husince na Prachaticku Ludmila Pánková (ANO).

Podle ní historici již potvrdili, že jde skutečně o rodný dům Jana Husa. "Jsou zmínky o tom, že chodil do školy do Prachatic, a žádný druhý Husinec u sebe Prachatice nemají. Jsme na to hrdí," řekla s tím, že město odkaz rozvíjí.

Tradice oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Shromáždění se zúčastnili obrozenci včetně Františka Palackého. První muzejní expozice v památníku vznikla v roce 1965, výrazně ji město obměnilo v roce 1991.

Bohoslužbu v pražské Betlémské kapli, kde sám Hus kázal, povede dnes od 15:00 patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta s brněnským biskupem Jurajem Dovalou a farářkou Lenkou Selčanovou. Kázání pronese olomoucký biskup Rudolf Göbel.

Ke slavnostní bohoslužbě v Husově sboru v brněnské Botanické ulici v 17:00 zve i brněnská diecéze Církve československé husitské.

Jan Hus byl církví označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Související

Jan Hus Komentář

Hus neohnul před mocnými hřbet a dál hájil své postoje. Jeho odvaha je stále inspirující

KOMENTÁŘ – Pravdy si vážil více než svého života. Mistr Jan Hus, který byl přesně před 605 lety upálen v Kostnici, mohl ještě 6. července 1415 na hranici své postoje proti mocným hodnostářům odvolat, ale odmítl. Setrval ve svém přesvědčení. Odkaz kazatele, teologa i středověkého církevního reformátora je inspirující i pro dnešní dobu. Spočívá zejména v tom, nebát se ozvat proti společensky výše postaveným či jejich názory zpochybňovat. I když katolický kněz někdy připomínal anarchistu, jeho velkou předností byla schopnost diskutovat s každým. A je jedno, zda se takto chová člověk ve středověku nebo nyní. Otevřeně komunikovat, neohnout před nikým hřbet a zůstat pevný i odvážný, je cenné v každém čase.
Jan Hus

Česko si dnes připomíná upálení Jana Husa

Česká republika si dnes připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 605 lety na koncilu v německé Kostnici. Lidé si mohou jeho památku připomenout na bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze, v Husově rodišti - Husinci u Prachatic nebo na Kozím Hrádku na Táborsku, kde pobýval, když nesměl kázat v Praze.

Více souvisejících

Jan Hus státní svátek Jihočeský kraj Praha Církev historie

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy