Češka pobodaná útočníkem v Egyptě zemřela. Je strašné, když se člověk z dovolené nevrátí k rodině, říká Zaorálek

Praha/Káhira – Češka zraněná při útoku v Egyptě zemřela. Na twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík. Stav ženy se prudce zhoršil v pondělí, včera lékaři uvedli, že je ve stavu klinické smrti.

„Z Egypta přišla v noci smutná zprava. Naše pacientka skonala,“ napsal Ludvík. „Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, je mi velice líto, že veškerá snaha lékařů nestačila a pacientka svůj boj o život prohrála,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Informaci na svých stránkách potvrdilo také české ministerstvo zahraničí. „V noci na dnešek egyptští lékaři konstatovali, že česká pacientka, která byla 14. července mezi napadenými útočníkem v egyptské Hurghadě, zemřela,“ uvedl úřad.

„Je mi moc líto, že naše občanka nakonec v Káhiře podlehla svým zraněním. Je strašné, když se člověk z dovolené nevrátí k rodině. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým,“ dodal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Rodina, která byla neprodleně informována, vyjádřila podle ministerstva zahraničí přání nesdělovat k celé tragické události veřejnosti žádné další podrobnosti.

Soudní lékař dnes v nemocnici v Káhiře rozhodl o provedení pitvy. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že protokol, kde jsou popsány příčiny smrti, bude předán soudu. "V příštích dnech podáme oficiální nótu, abychom pitevní zprávu dostali," uvedla Lagronová.

Čeští diplomaté dnes také začali podnikat kroky potřebné k zajištění přepravy zesnulé do ČR. "Převoz těla odhadujeme na začátek příštího týdne," upřesnila Lagronová.Veškeré výlohy spojené s jeho repatriací pak pokryje cestovní pojištění zesnulé ženy, dodalo ministerstvo.

Bezprostředně po útoku česká diplomacie s odkazem na egyptské úřady uvedla, že Češka utrpěla zranění na noze a zádech a její stav není vážný. V pondělí ráno se však stav pacientky prudce zhoršil. Z Česka byl proto vypraven vojenský speciál uzpůsobený pro přepravu zraněných a lékařský tým. 

Zpátky do České republiky však speciálem přiletěli ve středu pouze příbuzní ženy. Lékaři konstatovali, že pacientka je ve stavu klinické smrti a není schopna převozu. Její tělo fungovalo jen díky napojení na přístroje a mozek prakticky nebyl zásobován krví.

Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešním vydání citovala bratra šestatřicetileté ženy, který uvedl, že útočník ji bodl do hrudníku a krku. Celkem utrpěla asi šest ran, z nichž nejvážnější bylo bodnutí do zad. Muž popsal, že léčba jeho sestry postupovala dobře a o víkendu se zdálo, že se brzy vrátí domů.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu oznámil, že česká diplomacie se na egyptskou stranu obrátila s nótou, v níž požaduje urychlené objasnění okolností útoku. Odehrál se 14. července na pláži v letovisku Hurgada. Mladý Egypťan tam zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal.

Útok podle českých a německých cestovních kanceláří neměl vliv na zájem turistů o zájezdy do Egypta. O změnu destinace požádaly podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří jen jednotky klientů. Vzhledem k vyprodanosti zájezdů do evropských zemí mají na výběr převážně mezi Tureckem a Tuniskem. V Egyptě je nyní více než 3000 českých turistů, týdně tam odletí z ČR zhruba sedm letadel. Asociace očekává, že letos zemi navštíví 260.000 až 280.000 Čechů. Německé cestovní kanceláře nezaznamenaly prakticky žádné rušení rezervací na pobyty do Egypta.

Související

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Česká policie odložila kauzu Češky ubodané při teroru v Egyptě. Proč?

Česká policie nebude řešit případ turistky z ČR, kterou v Hurgadě ubodal egyptský útočník. Případ odložila, protože se nepodařilo zjistit dostatek informací, jež by v Česku umožňovaly zahájit trestní stíhání. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Marek Bodlák z pražského vrchního státního zastupitelství.
Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Více souvisejících

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Miloslav Ludvík Lubomír Zaorálek Egypt ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy