Policie na Vysočině loni z domu kvůli domácímu násilí vykázala 47 lidí

Jihlava – V roce 2017 vykázala policie na Vysočině z domova 47 lidí, kteří se dopouštěli různých forem domácího násilí. V roce 2016 bylo takových lidí 55, ještě o rok dříve 70, uvedla dnes krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Počet vykázaných je nižší než v roce 2016, Jana Volná, vedoucí jihlavského Intervenčního centra, to ale nevnímá jako doklad toho, že by domácího násilí v kraji ubývalo. Podle Volné se na centrum obrací ročně 220 nových klientů.

Intervenční centrum vzniklo na základě novely policejního zákona v roce 2007 v každém kraji. Podezřelého z domácího násilí může policie vykázat na deset dnů ze společné domácnosti a do 24 hodin o tom musí informovat právě intervenční centrum, které musí do 48 hodin poskytnout oběti domácího násilí odbornou pomoc. Opatření má chránit oběti před případnými dalšími útoky.

„Vliv na počet vykázání má přístup jednotlivých policistů a také odhodlání osoby ohrožené přivolat pomoc policie. Počet osob ohrožených, které se na naše Intervenční centrum Kraje Vysočina obracejí, aniž by u nich k vykázání došlo, bylo loni víc než 3,5krát vyšší než počet osob ohrožených po vykázání," uvedl Volná.

Vedoucího jihlavského Bílého kruhu bezpečí Antonín Křoustka uvedl, že pokles vykázání u domácího násilí je zarážející, protože i podle statistiky BKB k poklesu této trestné činnosti v roce 2017 nedošlo.

„Bohužel se setkáváme s případy, kdy si oběť domácího násilí v poradně stěžuje, že když už našla odvahu věc na polici oznámit, tak měl zakročující policista snahu její případ bagatelizovat a institut vykázání nepoužili," uvedl Křoustek. Záleží ale podle něj i na tom, zda oběť policii informuje, že nejde o první případ podobného chování násilníka.

„Pokud policie nezná všechny podrobnosti, může situaci vyhodnotit tak, že není nutné k vykázání přistoupit," dodal.

Související

Násilí, ilustrační fotografie

Podle třetiny lidí si oběti mohou za domácí násilí samy

Více než třetina lidí si myslí, že oběti domácího násilí, a to fyzického, sexuálního, psychického či ekonomického, aspoň někdy na něm nesou vinu. Častěji jsou o tom přesvědčeni muži. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro iniciativu Pod svícnem, která vznikla loni s cílem vzdělávat společnost a docílit změny legislativy týkající se domácího násilí. 

Více souvisejících

domácí násilí Kraj Vysočina Jihlava

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy